Hur vi blir fler i kåren

BildFemstegsmodellen.jpg

Vi är många i Scouterna, men vi vill bli fler. För att alla ska känna sig inkluderade behöver vi reflektera och diskutera allt från vem som börjar till vilka som stannar kvar och påverkar. Tillsammans kan vi jobba med bemötande och sänka trösklar – så vi kan bli fler scouter.

Femstegsmodellen

Femstegsmodellen är ett stöd för oss att välkomna fler i Scouterna, oavsett om det är i kåren, arrangemangsteamet, distriktsstyrelsen eller någon annan del av vår organisation.

Modellen går ut på att reflektera och diskutera allt från vem som nås av Scouterna till vilka som stannar kvar. Vilka hittar till Scouterna? Vem eller vilka sätter reglerna för vad som gäller? Kan det vara så att vissa trivs bättre och därför stannar längre? Att reflektera över vår verksamhet hjälper oss att syna oss själva och vilka erfarenheter vi har eller saknar.

Att använda modellen

Ni kan välja att använda er av enbart femstegsmodellen eller ta hjälp av de färdiga diskussionsfrågor som finns. Ni väljer själva hur mycket tid ni vill lägga och hur ni vill gå igenom övningen.

Tanken är att ni tillsammans ska kunna arbeta med materialet på en eller flera ledar- eller kårträffar för att få nya perspektiv, hitta gemensamma lösningar och svar på olika frågor och se till att fler känner sig välkomna och kan vara med i er scoutverksamhet.

Här hittar du femstegsmodellen

Femstegmodellen finns att ladda ner och skriva ut här nedan. Modellen finns i tre olika varianter; för scoutkår, för utbildning- och arrangemangsteam och för andra organisationer. Välj den som passar er bäst.