Digitala ledarträffar

Välkommen till scoutledarträffarna VT21 som sker digitalt via mötesverktyget Zoom. Träffarna startar 18.30 med drop in från kl 18. För att undvika tekniska problem när mötet startar vill vi att du är ansluten till mötet senast 18.15 (därefter kan du stänga av kamera och mikrofon till det att träffen startar). Träffen avslutas klockan 20. Att vara med är som allt vårt kårstöd – kostnadsfritt.

Är ni flera som träffas på samma ställe för att vara med på träffen behöver ni ändå anmäla er var för sig, så vi kan veta exakt deltagarantal och rapportera rätt till Sensus.

Datum och ämnen

Tisdag 12 januari – Scouting i pandemitider.

Terminens första ledarträff fokuserar på hur vi planerar en ny scouttermin och erbjuder bra verksamhet trots coronapandemin. Vi kommer att prata om riskbedömning utifrån de gällande restriktionerna och tipsa varandra om hur vi kan göra scouting på nya sätt. Speciellt kommer vi att fokusera på digital scouting och scouting på distans.

Onsdag 24 februari – Lekar på djupet

Onsdag 24 februari – Lekar på djupet. I Scouterna leker vi ofta och det är roligt! Lekar leder till skratt, nya roliga sätt att öva på samarbete och visst kan det vara förlösande att få springa av sig lite? Den här träffen fokuserar vi på att problematisera lekar och tillsammans tänker vi ett steg längre. Vilka kan och får vara med i leken, kan verkligen alla delta på lika villkor, vad är det vi egentligen vill uppnå med leken och varför vill vi uppnå just det? Vi pratar också om hur lekar kopplas till målspår och scoutmetoden.

Tisdag 2 mars – Digital ledarfika

Tisdag 2 mars – Digital ledarfika. Välkommen att träffa scoutledare från södra och östra regionen och diskutera läget! Du får höra hur andra kårer löser de knutar du har långt upp på dagordningen och dela med dig av din kårs kloka lösningar och traditioner. Ni styr diskussionen och era behov och samtalsönskemål är i fokus. Här finns möjlighet att även gå in i egna digitala rum och diskutera specifika frågor. Ta med något gott att dricka och äta så ses vi där!

Torsdag 18 mars – Stödjande och lyssnande ledarskap i praktiken

Torsdag 18 mars – Stödjande och lyssnande ledarskap i praktiken. För att alla – barn, unga och vuxna – ska trivas i vår rörelse behöver vi ständigt träna på hur vi är stödjande och lyssnande ledare. Den lilla handlingen som görs av en ledare blir ringar på vattnet som förflyttar berg för de man leder. Den här kvällen kommer vi prata om hur stödjande och lyssnande ledarskap kan appliceras i kårstyrelsen, mellan ledare, mellan ledare och scouter och i patrullen.

Måndag 12 april – IT-verkstad och frågestund

Måndag 12 april – IT-verkstad och frågestund. Med gäster från Scouternas IT-avdelning erbjuder detta tillfälle hjälp och stöd med de IT-problem och utmaningar ni har i kåren. Det finns inga dumma frågor, utan alla era funderingar om Scoutnet och hur hemsidorna funkar är välkomna. I samband med anmälan får ni gärna skicka in era frågor så vi kan se till att rätt personer finns på plats för att svara. Har Scouternas nya hemsida hunnit komma på plats så kommer vi titta på den också.

Onsdag 28 april – Digital ledarfika

Onsdag 28 april – Digital Ledarträff- av ledare för ledare. Välkommen att träffa scoutledare från södra och östra regionen och diskutera läget! Du får höra hur andra kårer löser de knutar du har långt upp på dagordningen och dela med dig av din kårs kloka lösningar och traditioner. Ni styr diskussionen och era behov och samtalsönskemål är i fokus. Här finns möjlighet att även gå in i egna digitala rum och diskutera specifika frågor.

Måndag 10 maj – Rekrytering och introguiden

Måndag 10 maj – Rekrytering och introguiden. Scouting är helt fantastiskt roligt, utmanande och spännande. Hos oss kan du få uppleva äventyr, träffa nya kompisar och testa saker du aldrig trodde du kunde, vågade eller ville göra. Därför ligger det också i vårt uppdrag att erbjuda det för fler. Fler barn som kan få ett sammanhang att trivas i och vara sig själva, fler vuxna som kan träna på ledarskap och bidra till magin som är scouting. Dessutom vill vi att de vi rekryterar också stannar kvar, därför kommer en del också handla om att behålla scouter och introducera vuxna.

Onsdag 2 juni – Vilket är ditt svåraste målspår?

Onsdag 2 juni – Vilket är ditt svåraste målspår? Syftet med denna träff är att ge inspiration inför höstens terminsplanering. Vi kommer att fokusera på de målspår som ni tycker är allra svårast att jobba med och titta på hur man kan använda dessa i de olika åldersgrupperna. Som en extra bonus kommer vi också fokusera på scoutmetodsdelen symboliskt ramverk och undrar: vilken är din favoritceremoni inom scouterna?

Avanmälan:

Detta är inte en intresseanmälan eller ansökan, utan en faktisk definitivanmälan. Kan du inte vara med avanmäler du dig genom att mejla till ostraregionen@scouterna.se senast klockan 15 samma dag.