Kommunicera i media

kommuniceraimedia

Genom media finns fantastiska möjligheter att nå ut till allmänheten. Lokal radio, tidningar och TV är ofta ute efter nyheter och spännande saker att göra reportage om.

Att få lokalradion att göra ett inslag om en aktivitet i er kår är absolut ingen omöjlighet. Tänk igenom om ni har något ni vill berätta som kan vara av intresse för media och allmänheten. Fundera på vad ert budskap är, vem ni vänder er till och vad ni vill uppnå. I Scouternas pressguide hittar ni konkreta  tips inför kontakt med en redaktion och  förberedelseråd inför ett möte med journalist.

Unga i fokus

Scouterna är världens största rörelse för barn och unga. Därför låter vi barn och unga komma till tals och dela med sig av sina personliga berättelser och upplevelser av scouting. Du kan läsa mer om tonalitet, bilder och budskap i kommunikationsplattformen.

Pressbilder

Bilder som används i press och media ska utgår från vår kommunikationsplattform och bildstrategi. Vi vill att barn och unga ska få synas, gärna tillsammans med ledare och funktionärer. Pressbilder och pressmeddelanden kan du hitta i vårt nyhetsrum på Mynewsdesk.

Ladda ner

Låt unga synas och höras

Scouterna finns främst till för barn och ungdomar. Därför är det viktigt att de lyfts fram och företräder Scouterna, särskilt i den externa kommunikationen. Förbered en grupp ungdomar så att de kan svara på frågor om er verksamhet och om Scouterna. Låt ungdomarna möta lokalmedia och andra externa grupper. Tänk på att det är de unga som ska synas även vid fotografering. Självklart ska vuxna finnas med som stöd.
Läs mer om Unga talespersoner »

Du är experten

Tänk på att journalisten ofta vet mindre än du om Scouterna. Förklara för säkerhets skull resonemang som kan misstolkas och kontrollera att hon eller han hänger med. Undvik att använda ord som kan vara svåra att förstå för den som inte är scout, till exempel kår, hajk och patrull. Använd andra ord eller förklara. Exempelvis kan du beskriva patrullen som den lilla gruppen och kåren som den lokala föreningen.