Sponsring från företag

Företag sponsrar ideella organisationer i allt större utsträckning. De vill gärna göra gott i samhället och stödja bra verksamheter, som bidrar till en bättre värld.

Alla kan söka sponsring och det är ett bra sätt utöka kårens kassa.

Kårkompis

Kårkompis är ett sponsringskoncept med syftet att ge företag möjlighet att stötta sin lokala scoutkår, så att det fantastiska engagemang som finns i Scouterna ska kunna fortsätta och utvecklas. Nu kan din kår själv sälja Kårkompis till företag som vill investera i att barn och unga ska få en meningsfull fritid. Då får kåren direkt tillgång till sponsringspengarna. Kåren sköter alltså kontakt med företag och fakturering.

Företag som väljer att bli Kårkompis genom att investera 10 000 kr i er scoutkår får digitalt material så att företaget kan visa sitt engagemang för unga världsförbättrare:

• Digitalt figurmärke för att visa företagets stöd i sin e-post och hemsida.
    Ladda ner digitalt figurmärke nedan genom att högerklicka på bilden och spara.
  • Diplom för utskrift.
    Ladda ner diplomet här >>
    Ni kan själva fylla i företagets namn i pdf:en innan ni skickar det till företaget.
  • Synlighet på kårens hemsida
    Kåren ber företaget om deras logga och publicerar den på kårwebben.
  • Tidningen Scout
    Meddela johan.lindstrom@scouterna.se vilka företag som ska ha tidningen samt deras postadress.Kårkompis_original

Figurmärkets färg och årtal kommer att uppdateras varje år. Företag som väljer att investera i en kår långsiktigt kommer kunna samla på flera olika figurmärken.

Läs mer om Kårkompis här >>

Kommunikationsstöd

Vi har tagit fram förslag på texter som ni kan använda på kårens hemsida eller i annan kommunikation med företag. Ni kan också ladda ner en puff/bild som ni kan lägga upp på er hemsida eller i epost brevfot. Den kan ni länka till er information om Kårkompis på kårens hemsida.

Ladda ner textförslag för Kårkompis här >>

Ladda ner puffen nedan genom att högerklicka och spara:

Ladda ner puff här >>

Berätta vad du tycker

Vi är intresserade av att veta vad du tycker om Kårkompis och hur vi kan utveckla det vidare för att det ska ge så goda resultat som möjligt för kåren. Hör av dig till johan.lindstrom@scouterna.se

Några tips för att få sponsring

Välj företag som stämmer överens med Scouternas värderingar och verksamhet

Välj företag som är schyssta mot sin personal, tar hand om miljön och som inte förknippas med droger eller opålitlig verksamhet.

Sök i din närhet

Det är lättare att brinna för verksamhet i sin närhet. De lokala företagen på din ort har antagligen ett större engagemang för din scoutkår, än en marknadsavdelning långt bort. Någon på företaget kan själv ha varit scout i just din scoutkår.

Det är alltid bra om ni känner någon på företaget. Finns det någon scoutförälder som driver eller jobbar på ett företag som kan hjälpa till med sponsring. Det kan vara ett tryckeri, som vill ställa upp med billigt material. Eller någon på kåren är kanske granne med den lokala ICA-handlaren, som ni kan fråga om rabatt på hajkmaten.

Tänk in dig företagets situation – vad kan de få ut av det?

Kan ni visa upp deras logga på en skylt på lägret eller i scoutlokalen? Då kommer många barn och föräldrar känna till att företaget stödjer er.

Eller ska ni trycka upp en broschyr som ni delar ut till alla scoutföräldrar? Då kan ni tacka längst ner på framsidan för bidraget.

Ibland kan det fungera med en gentjänst, som att hjälpa till med inventering eller packa matkassar i matbutiken.

Kontakta den lokala dagstidningen och fråga om de vill skriva en artikel. Se då till att nämna att ni fick de nya fönstrena till scoutstugan av det lokala företaget X.

Har er scoutkår en facebook-sida? Då kan ni gilla företagets sida – bra reklam för företaget.

Ställ frågan!

Det kan bli några nej innan ni får ett ja.

Finns det några företag som ni måste välja eller som ni inte får välja?

Nej, det är upp till varje kår att bestämma så länge de stämmer överens med våra värderingar och följer lagar. Det är bara Scouternas egna arrangemang som i första hand måste välja sina nationella partners.

Nedan är en powerpoint som ni kan använda som  mall om ni ska träffa ett företag samt en diplommall att ge bort till företag som ger er sponsring:

Scoutkår ppt mall sponsring företag

Mall-sponsordiplom

Vill ni bolla idéer kontakta Scouternas kansli på info@scouterna.se så hänvisar vi er till rätt person. Lycka till!