På resande fot

Äntligen är väntan över!

Förväntningarna och förhoppningarna är höga och hos många har det letat sig in en och annan fjäril i magen, det är dags att ge sig iväg på äventyret.

Resande i grupp

Att resa längre sträckor, vare sig ni är på väg till ett läger, ett världscoutcenter eller bara dit rälsen för er, kan ge upphov till viss rastlöshet hos scouter. Därför kan det vara lämpligt att i den mån det är möjligt utnyttja resorna till att låta patrullen förbereda och planera inför när ni kommer fram eller att scouterna på hemmaplan har planerat olika aktiviteter/lekar mm som de kan ta till när tiden går som allra mest långsamt på bussen. Kanske är det frågesport om landet ni reser till, låtbattle, kortspel eller syjunta som gör att er transportsträcka skapar minnen, glädje och gemenskap inför det kommande äventyret.

Program och aktiviteter

Mycket beroende på vilken typ av resa just ni gör kan det givetvis se väldigt olika ut, i vilken utsträckning program och programmaterial finns planerat och tillgängligt för er när ni anländer. Genomför ni ett utbyte med en annan kår finns det en god chans att de vill visa upp sin stad eller by och hur deras scouting utförs. Se möjligheterna att prova på lokala scoutaktiviteter, lekar mm, som du inte har provat innan, och kanske hittar du något som du gillar speciellt mycket som du i din tur kan lära ut på hemmaplan. Åker ni till ett läger utomlands är även där chansen god att programmet är planerat och förberett för er, detta kan dock se väldigt olika ut beroende på vilken kultur som är den rådande just på ert resmål. Förvänta det oväntade och möt svårigheter med gott humör så löser sig de flesta situationer som uppkommer, på bästa vis. En tämligen vanlig och i många fall väldigt uppskattad aktivitet som ibland erbjuds i samband med läger i utlandet är Home Hospitality. Detta koncept innebär att man som scout bor hemma hos en scoutfamilj någon eller några nätter för att komma närmre och uppleva vardagslivet. Mer information om Home Hospitality finns här. En annan aktivitet som ofta är populär vid möten scouter i mellan är så kallad swapping. Lägermärken, halsdukar och ibland även skjorter och t-shirtar byter ägare och skapar möten och minnen för livet.

Mat

En mätt scout är en glad scout, därför gäller det att se till att måltiderna under er resa blir en viktig del av vistelsen. Våga testa på de lokala eller regionala specialiteterna, kanske har ni provlagat någon maträtt hemma så att ni kan jämföra smaker och tillagning, med det ni får uppleva på plats. Utöver något restaurangbesök kan det även vara lämpligt, både för plånboken och scouternas känsla av gemenskap att laga några måltider åt varandra. Allt från att brainstorma vad som ska tillagas, att hitta rätt ingredienser i den lokala butiken till att servera och presentera måltiden kan bli äventyr som ni sent glömmer. I många länder är scouterna i större eller mindre utsträckning kopplade till religiösa samfund i landet, därför kan det vara väl värt mödan att läsa in sig om så är fallet innan ni beger er iväg. En annan inte oviktig detalj är hur ni bör hantera frågan kring dricksvatten under er resa. I Sverige tar vi det för givet att vattnet som kommer i kranen är tjänligt, men så är inte fallet överallt i världen. Ta därför gärna kontakt med er lokala infektionsklinik, för att ni ska känna er säkra på vad som gäller, innan ni beger er ut i världen.

Reflektion och utvärdering

Mitt bland all uppståndelsen och alla nya intryck kan det vara skönt att vid några tillfällen samla ihop sig själv och fundera lite över vad som har upplevts under resan. Att reflektera över hur en speciell händelse, en dag eller flera dagar har påverkat dig och scouterna runt omkring dig, vilka känslor det kan ha framkallat, vad man bär med sig som det lilla extra eller det som inte riktigt gick som det var tänkt, är alla viktiga tankar att fundera över och ventilera under resans gång. När resan sedan har nått sitt slut och det är dags att utvärdera äventyret finns det många vägar att gå. Dels kan en utvärdering direkt i anslutning till hemfärden ge vissa svar, medan andra tankar och åsikter kommer fram långt senare när du har smält upplevelsen och ”hunnit landa”. En väl genomförd utvärdering kan vara en ovärderlig källa av kunskap och kan ligga till grund inför planeringen av ditt nästa äventyr!