Internationella dagar

Det finns flera internationella dagar som uppmärksammas av scouter både i Sverige och i världen. Här hittar du information och inspiration för hur du kan fira nästa internationella dag!

– Thinking Day 22 februari

– Fredsdagen/Alla scouters dag 21 september

– International Day of the Girl 11 oktober

Thinking Day 22 februari

Den 22 februari firas World Thinking Day av scouter över hela världen. World Thinking Day är ett tillfälle för oss alla att lära oss mer om våra scoutvänner runt om i världen och att utforska våra likheter och olikheter.

World Thinking Day är en dag för international vänskap och har firas den 22a februari av scouter världen över sen 1926. Varje år släpper WAGGGS ett aktivitetspaket för att uppmärksamma och reflektera över olika utmaningar och problem världen möter. På WAGGGS hemsida kan du läsa mer om World Thinking Day och ladda ner årets och tidigare upplagor av dagen på engelska, franska, spanska och arabiska.

Fredsdagen/Alla scouters dag 21 september

Den 21 september firar vi Scouternas fredsdag. Det är också FN:s fredsdag och firas samma dag som generalförsamlingen har sitt första sammanträde för säsongen. I årets upplaga är budskapet ”Scouter är schyssta kompisar” om att scouting ska vara så bra att man inte kan tänka sig något mer givande eller roligt – då är det viktigt att vi är schyssta kompisar som visar hänsyn och respekt. Här kan du läsa mer om årets fredsbudskap.

Den 21 september är det även 100% scout! För att delta i 100 %  scout tar du på dig scoutdräkten i din vardag och visar vänner, bekanta, kollegor och främlingar på stan att du är en stolt scout – 100% scout!

International Day of the Girl 11 oktober

Den 11 oktober uppmärksammas Internationella flickdagen av WAGGGS, World Association of Girl Guides and Girl Scouts, som år 2012 deklarerades som temadag av Förenta Nationerna (FN). Det är en dag som belyser flickors mänskliga rättigheter och vikten av att motverka ojämlikheten, diskrimineringen och övergreppen som flickor och kvinnor världen över drabbas av. WAGGGS har varit en del av firandet av internationella flickdagen sedan dagen grundades, bland annat genom att ta fram teman för varje år. De har också bidragit med olika verktyg för att stötta scouter världen över för att fira flickdagen, men också genom att öka medvetandet kring olika frågor som påverkar flickor och stödja det arbete scoutrörelsen gör för att stärka flickors rättigheter i 146 länder över hela världen.

Läs hela nyheten på Scoutnytt för uppmärksammandet 2017 här: http://www.scoutservice.se/artikel/metodmaterial-for-internationella-flickdagen/

Gå till Leda scouting-sidorna där hela metodmaterialet finns: http://www.scouterna.se/ledascouting/