Internationella utbyten

Runt om i landet finns scoutkårer med internationella scoutkontakter; scouter som arbetar tillsammans för en bättre och roligare verksamhet för scouter i alla åldrar.

Genom att samarbeta med och träffa kårer från andra länder kommer ni, och det kan de som gjort det intyga, ha väldigt roligt och inse både hur mycket ni har gemensamt och hur mycket som skiljer er scoutverksamhet åt. Och fram för allt kan ni hjälpa varandra! Tänk så enkelt det är för dig att tipsa om vad som är spännande att se på din hemort, om var man kan bo och hur lokaltrafiken fungerar. Och hur svårt det är att göra en planering för ett arrangemang på en annan plats där du inte vet de sakerna. Kanske kan ni hjälpa varandra? På så sätt kan ni först bjuda hit en kår och sedan hälsa på samma kår i deras stad.

Att lära känna scouter behöver inte bara handla om att ha en etablerad vänkår. Det kan givetvis se olika ut. Har du vänner från när du varit ute och rest, gjort praktik eller varit på läger? Hör av dig! Och fråga inte bara hur han eller hon mår, utan passa på att höra hur efter hur deras scoutverksamhet ser ut, vad de gör och om de vill göra något tillsammans. Ni kan säkert tipsa varandra om mängder av aktiviteter, projekt och idéer! Och starta något tillsammans!

Bjuda hit er vänkår

Många kårer runt om i Sverige har samarbeten med kårer runt om i världen, andra är nyfikna på att etablera sådana samarbeten. En del i samarbetet kan vara att bjuda hit den kår eller avdelning som ni samarbetar med. Kanske vill de vara med på ett läger, en kurs eller något annat evenemang som ni arrangerar? Kanske kan ni passa på att bjuda hit er vänkår när ni ska iväg på ett större evenemang som exempelvis ett distriktsläger?

Anpassa gärna utbytet som sker efter era olika åldersgrupper och efter er verksamhet. En spårarscout och en utmanarscout får säkerligen inte ut samma saker av att träffa scouter från er vänkår. Det beror ju dessutom på vilka det är som kommer hit; bjuder ni in hela kåren eller bara roverlaget? Precis som för er kan och vill de flesta åka på sommaren, fundera ett varv extra på hur ni, trots att det är sommar, kan ordna med möten och utbyten för era scouter. Kanske kan de bo i er scoutlokal i samband med besöket?

Om ni har ett utbyte i samband med ett läger kommer det många av era scouter till dels. Passa även på att ordna aktiviteter före eller efter lägret så att de scouter som är här får se er ort och träffa de scouter som inte är med på lägret. Om ni inte möts i samband med ett läger; passa på att bjuda in till träffar och arrangemang av olika slag. Fundera gärna på hur samarbetet kan fortsätta fungera efter att era besökare åkt.