Frågor & svar

Här hittar du svaret på några av våra vanligaste frågor. Om du inte hittar svaret här är du välkommen att kontakta oss på international.secretary@scouterna.se.

 

F: Jag behöver ett scoutpass eller intyg, hur gör jag då?

S: Scouterna utfärdar inte längre scoutpass. Om du behöver verifiera att du är medlem i Scouterna kan du logga in i Scoutnet och ladda ned ett medlemsintyg från din profilsida. Är du medlem i en samverkansorganisation som inte har åtkomst till Scoutnet, hör av dig direkt till deras kansli.

 

F: Vår kår vill åka utomlands, vad finns det för läger?

S: Kolla på Scouternas hemsida. Under Läger & Äventyr försöker vi lista alla internationella läger som vi får kännedom om. Listan finns här.

 

F: Min spårarscoutavdelning vill ha ett utbyte med en annan spårarscoutavdelning, hur gör vi?

S: Det bästa är om ni kan utnyttja era egna personliga kontakter. Kanske är det någon av era ledare som har varit på läger utomlands och träffat scouter från andra länder. Fråga runt och se om det är någon som känner en ledare för en spåraravdelning i ett annat land. Tänk på att avdelningarna kanske inte har samma namn på andra språk.

Många internationella scoutorganisationer har också egna hemsidor och facebooksidor. Där kan det finnas möjlighet att göra en förfrågan. Du kan också kolla på Facebook-sidan International Scouting – Sweden efter liknande förfrågningar som din, klicka på ”Community” för att se andras inlägg.

 

F: Jag behöver tips på aktiviteter till ett internationellt scoutmöte, var kan jag hitta detta?

S: Sök på ”Förståelse för omvärlden” i Aktivitetsbanken. Du får du upp en lista med olika förslag, både längre och kortare aktiviteter samt övningar som handlar om Globalt Samhällsengagemang. Inom kort kan du följa Internationella gruppen i Aktivitetsbanken, och ta del av deras bästa tips. Lycka till!

 

F: I vår ska jag göra en långresa och skulle vilja träffa andra scouter under resans gång. Har ni tips på hur jag kan få kontakt med scouter i andra länder?

S: Den officiella vägen för att få kontakt med scouter i andra länder är genom respektive scoutorganisations International Commissioner. Det är dock sällan de kan prioritera enskilda förfrågningar och i bästa fall kan det ta tid. Då är det smidigare att kontakta genom mejl till lokala grupper. Här på Wagggs finner en kontaktuppgifter till alla nationella organisationer och genom de kan en ofta i sin tur nå de lokala grupperna eller finna en annan lämplig kontaktväg. Och om inget annat går det många gånger bra att googla ex. ”Scout group Budapest” med klar fördel om en dessutom kan göra det på det lokala språket.

En annan smidig kontaktväg i dagens uppkopplade värld är genom sociala medier och framförallt via Facebook. På facebook finner du alla möjliga grupper och sidor med scoutanknytning i olika länder, regioner och städer, och liksom Sverige har en sida för internationell kontakt (här hittar du den) har många andra länder det också som ev kan hjälpa förmedla kontakt. Kolla gärna på den svenska sidan, där kan du hitta ledare som sökt sig till Sverige och som kan vara intresserad av att hjälpa dig med din förfrågan. Andra användbara sidor för att få kontakt med scouter världen över är WOSMs officiella scout.org.

Ett sätt att garanterat träffa scouter på vägen är att besöka scoutcenter. Framförallt i Europa finns flertalet scoutcenter, verksamma i varierande grad, och under olika tider om året – dock mest aktivitet under sommaren. För att finna mer information om vilka center som finns dit du ska bör du gå in på respektive lands nationella scout-hemsida.

En kan även kika på rovernet.eu där några scoutcenter är utmarkerade. Ett säkert kort med stort utbud av aktiviteter och gäster från hela världen året runt är Kandersteg i Schweiz. Även Gilwell park utanför London är gott beryktad, men det finns som sagt många fler i nästan alla Europeiska länder. I Portugal t.ex finns en ”Roverby”.

De fem Världsscoutcentrena var det så gott som året runt är aktivitet ligger I Schweiz, England, Indien och Mexico och de kan du läsa mer om Scout I världen.

Och glöm inte, när du väl är ute, ha alltid på dig scouthalsduken! Det är den absolut bästa kontaktsökaren på plats. Fler tips går att finna på under Gör en Resa.