Motionskrivarhjälp

Vill du förändra scouting i Sverige?

Inför Demokratijamboree är det jättebra att både deltagare och ombud har koll på Scouternas demokratiska system. Vad är exempelvis en motion? Och hur fungerar Scouterna? Det finns mycket att lära som gör det lättare för dig att både skriva motioner och veta vad du kan skriva motioner om.

Vet du hur du vill förändra scouting? Är du duktig på att göra verksamhet, men inte lika bra på pappersscouting? Har du en bra idé och behöver lite hjälp att få den genomförd? Det finns många sätt att påverka inom scouting. Ett sätt är att skriva en motion till Scouternas stämma som är under Demokratijamboree. Ett annat sätt är att påverka Scouternas verksamhetsplan och budget. Ett tredje är att vända sig till Scouternas olika arbetsgrupper och påverka dem. Demokratijamboreens demokratigrupp hjälper dig att välja väg. Om du väljer att skriva en motion kan du få hjälp med det.

Vi kan hjälpa dig att se till att motionen innehåller självständiga att-satser, så att inte halva din åsikt saknas när beslutet tas. Vi kan se till att motionen inte innehåller syftningsfel, som leder till att vi beslutar om något annat än vad du vill. Vi kan också kolla ifall stadgarna tillåter att motionen går igenom eller om din motion också borde föreslå en ändring i dem. Därutöver kan vi förstås också rätta till språkliga och grammatiska fel, så att din motion ser riktigt proffsig ut.

Har du redan motionerat? Kul! Du vet att du kan jobba vidare med den om du vill och sedan dra tillbaka den du skickat in och in sända en ny före sista motionsdatum som du är mer nöjd med.

Vill du ha hjälp skriv ett mejl till motionsstod@scouterna.se eller ring Olle Alsen 070 668 00 70 för en första diskussion. Som motionär bestämmer du själv den slutliga utformningen och ansvarar också för att lämna in motionen i tid och på ett riktigt sätt.

Vi som kommer att arbete med detta är:

Karolina Natt och Dag, Olle Alsén, Erika Wernbro och Linnéa Hård af Segerstad