Demokratijamboree 2018

Demokratijamboree18+byline2.3

Demokratijamboree 2018

Den 9-11 november arrangeras Demokratijamboree och Scouternas stämma i Karlstad, på Karlstad CCC. Demokratijamboree genomsyras av temat de globala målen för hållbar utveckling, vilket både inspirerar helgen och Scouternas strategiarbete.

Demokratijamboree består av flera olika delar. Kärnan är Scouternas stämma som genomförs vartannat år. Det är här som alla scoutkårer i Sverige har möjlighet att påverka vilken riktning Scouterna som organisation ska ha de kommande två åren. Utöver stämman genomförs det flera intressanta workshops och kringaktiviteter under helgen, tillsammans kallas hela evenemanget Demokratijamboree. Olika grupper både inom och utanför Scouterna är med och ställer ut och pratar om sina respektive områden. Här får du en jättebra möjlighet att inspireras, nätverka och lära dig mer om vad som händer inom scoutrörelsen just nu.

Scouternas stämma är ett stadgereglerat möte som innebär att mötet måste genomföras vartannat år. De scoutkårer som har godkända stadgar och minst fem medlemmar under 26 år har rätt att skicka ett ombud (representant), vilket gäller för alla scoutkårer med upp till 100 medlemmar. Därefter får scoutkåren möjlighet att skicka ytterligare ett ombud för varje påbörjat hundratal medlemmar. Alla ombud har sedan varsin röst under själva stämman där de är med och beslutar om Scouternas verksamhet och mål för de kommande två åren. De fattar också beslut om vilka personer som ska ingå i Scouternas styrelse under de kommande två åren.

Vi ser fram emot årets största demokratihändelse – en spännande helg full av engagemang, gemenskap och framtidsvisioner!

Anmälan

Vänta inte längre än du behöver, anmäl dig nu! Snabblänk till anmälan »

Ombud

Ett ombud är en person som i scoutkåren har blivit vald att representera scoutkåren på stämman och du förväntas därmed att ha läst på handlingarna inför stämman och att du deltar fullt ut i stämmoförhandlingarna, deltar i en beredningsgrupp, på påverkanstorget och omröstningarnai plenum. Läs mer »

Deltagare

Alla medlemmar är välkomna till Demokratijamboree och Scouternas stämma! Som deltagare kan du delta i diskussionerna på påverkanstorget och i plenum, gå på workshops och inspireras på utställningen men du kommer inte att delta i beredningsgrupperna och har inte rösträtt på stämman. Läs mer »

Funktionär

Som funktionär är du med i teamet som ansvarar för att  Demokratijamboree rullar på och du har i mån av tid också möjlighet att delta i delar av arrangemanget. Som funktionär ansvarar du för allt från att checka in deltagare och ombud när de anländer, till att ställa i ordning lokalerna. Du gör Demokratijamboree möjlig! Läs mer »

Kontakt

Har du frågor kan du maila demokratijamboree@scouterna.se

Kallelse

Den 17 maj 2018 kallade Scouternas styrelse alla medlemmar till stämma. Här kan du läsa kallelsen.

Handlingar

Nu är handlingarna för Scouternas stämma klara, du hittar dem här »

Alla kan påverka Scouternas framtid

I Scouterna kan alla påverka på alla nivåer och vi är en rörelse för unga, ledd av unga, stöttade av vuxna. Scouter är helt enkelt unga som gör världen bättre, börja det arbetet redan idag, genom att bidra till en ännu bättre scoutrörelse!

Vill du veta allt om hur du kan påverka scoutrörelsens framtid – se filmen nedan (cirka fem minuter)!

 

 

Demokratijamboree och Scouternas stämma 2018 arrangeras i samarbete med Karlstads kommun.

KARLSTADS_KOMMUN_CMYK