Explorer Belt 2019

Siluettbild på vandrare på bergsida

Explorer Belt är ett internationellt arrangemang för dig som är 16-20 år. Under arrangemanget gör du och en parkamrat en fysiskt utmanade vandring under tio dagar. Då får ni möta en annan kultur på nära håll och vara med om spännande möten. Det är en upplevelse utöver det vanliga!

Explorer Belt innebär en utmaning som skiljer sig från i stort sett allt du har gjort som scout tidigare. Du och en vän är långt från familj, kompisar och ledare. 

Vandringen är längre än vad de flesta av er genomfört tidigare och den går igenom ett okänt område. Du och din parkamrat skall planera er vandring, med mat, logi och klara mötet med främmande människor i ett land ni kanske aldrig besökt tidigare. Fantastiska möten och minnen för livet garanteras! 

Under vandringen kommer ni dessutom att behöva lösa en del uppgifter och besvara en del frågor som arrangemangsledarna delar ut vid vandringen start. Det kan vara allt från hur många invånare Irland har, till att ni ska bjuda irländare på en svensk måltid. Frågornas och uppgifternas huvudsakliga mål är att “tvinga” fram en kontakt med lokalbefolkningen. 

Under vandringen måste deltagarna också följa några regler, de får inte betala för färdiglagad mat eller övernattning. Deltagare lagar antingen egen mat på stormkök eller blir bjudna på mat, detsamma gäller för sovplats. 

Efter den 10 dagar långa vandringen görs en gemensam rundresa på Irland resten av arrangemanget 

Inför arrangemanget kommer vi hålla en obligatorisk förträff hemma i Sverige. Under förträffen kommer vi förtydliga vilka förhållningsregler som gäller under arrangemanget, does and donts i Irland och lära känna de andra deltagarna.

När: 18 juni – 9 juli 2019

Förträff: 4 maj – 5 maj
Var: Irland
Kostnad: max 15000 kr

Ansökan finns längst ned på sidan.

Frågor och svar

Fråga: Vad menas med “max 15000 kr”? 

Svar: Arrangemangsteamet söker bidrag för att kunna få ner kostnaderna, dessa bidrag vet vi inte på förhand om vi får och hur mycket pengar det blir. Därför sätter vi ett pris som i slutändan kan bli lägre ifall vi får bidrag. Fakturering kommer ske i omgångar, delvis före arrangemanget samt en faktura efter arrangemanget är slut och vi vet hur mycket det kostade. Priset kommer dock aldrig att överstiga 15000. 

Fråga: Vad ingår i kostnaden? 

Svar: I kostnaden ingår resa Sverige – Irland, mat (pengar till mat under vandringen), rundresa, Explorer belt-märke, och för de som klarar vandringen också ett bälte. 

Fråga: Hur lång är vandringen? 

Svar: Vandringen kommer vara minst 160 km under 10 dagar. 

Fråga: Var på Irland kommer vi vara? 

Svar: Det vill vi inte säga! En av utmaningarna med Explorer Belt är att inte på förhand kunna planera sin vandring i detalj. Var ni ska bo, vem som ska hjälpa er med vilken fråga osv löses på plats helt enkelt.
Vandringen kommer dock att ske på landsväg. 

Fråga: Vad behöver jag för utrustning för att kunna gå Explorer Belt? 

Svar: Du kommer behöva skor som du kan gå minst 160 km i och en lagom stor ryggsäck. Sen kommer du tillsammans med din parkamrat behöva tält och något att laga mat på. I övrigt får ni själva avgöra vad som är lämpligt att packa med. 

Fråga: När får jag veta om jag blivit antagen? 

Svar: I mitten/slutet av februari kommer vi att meddela alla ansökande ifall de blivit antagna eller inte. 

 

Ansökningsregler:

Ansökningar till Scouternas arrangemang är bindande.
När jag ansöker till Scouternas arrangemang försäkrar jag att jag/min vårdnadshavare att jag till min kännedom är fysiskt och psykiskt kapabel att genomföra arrangemanget. Om det i, eller efter, ansökan framkommer att ansökande av Scouternas arrangemangsgrupp inte anses förmögen att på ett tryggt och säkert sätt delta på arrangemanget, kan Scouternas arrangemangsgrupp neka deltagande.

Den som ansökt sig till ett arrangemang är skyldig att betala hela arrangemangssavgiften, med följande undantag:

1. Den som avanmäler sig innan ansökningstiden har gått ut stryks från listorna och ingen betalning behöver erläggas.

2. Den som ansökt men inte blivit antagen, erlägger ingen avgift.

3. Den som avanmäler sig efter det ansökningstiden gått ut är betalningsskyldig enligt följande system:
180-91 dagar innan startdatum återbetalas 90% av avgiften
90-56 dagar innan startdatum återbetalas 50% av avgiften
55-0 dagar innan startdatum återbetalas 0% av avgiften

Observera att avanmälan ska ske skriftligen till arrangemang@scouterna.se, muntlig avanmälan gäller ej.

 

Här ansöker du:ansökan explorer belt
Ansökan stänger 31 januari 2019

 

Vid frågor, kontakta arrangemangsteamet på ebirland@scouterna.se

 

Scouternas arrangemang ges i samarbete med Scouternas folkhögskola.