Expedition 2018

Fotograf Linus Björk

Är du äventyrarscout och sugen på ett riktigt äventyr i sommar?

På Expedition får du möjligheten att upptäcka nya delar av naturen i den annorlunda miljön i fjällen. Vandra i Jämtlands vackra fjäll, laga mat med storslagen utsikt, skratta med nyfunna scoutvänner från landets alla hörn och mys i stugan när kvällen närmar sig. Expedition riktar sig till dig som vill utmanas och lära dig nya saker i en fantastisk miljö med nya ansikten.

Antar du utmaningen?

Snabbfakta:

Aktivitet: Fjällvandring i Jämtland
: Äventyrarscouter
Datum: 24 juni – 1 juli (7 nätter)
Pris: max 7500 kr
Sista ansökningsdag: 30 april

Klicka på ansök redan idag!

Hur kommer Expedition 2018 att gå till?

Under sex dagar kommer vi att vandra mellan stugor i Jämtlandsfjällen. Det blir en enkel tillvaro, där allt vi har med oss är det vi bär i ryggsäcken. Vi njuter av naturen, lär oss nya saker och har roligt tillsammans.

Vi bär all vår mat och hjälps åt att laga den, luncherna ute och frukost och middag inomhus. Eftersom vi bor inne behöver vi inte tält eller sovsäck och kan gå in och värma oss och torka blöta kläder på kvällarna. På dagarna kommer vi att vandra mellan 15 och 20 km i varierad terräng. Tillsammans med din patrull och ledare väljer vi väg och anpassar tempot så att vi hinner njuta av utsikten och umgås på vägen. En ledare kommer att finnas nära patrullen hela tiden, men under veckan får ni chansen att pröva era egna vingar och själva orientera er, ta er fram och möta utmaningarna som finns på fjället.

På kvällarna finns tid för lekar ute i midsommarsolen, aktiviteter och övningar, planering av nästa dag eller mys framför brasan.

För vem passar Expedition 2018?

Du som är äventyrarscout (född ca 2002-2006) och redo för ett utmanande äventyr! Du kan söka själv eller tillsammans med en kompis, oavsett vilket kommer du att få nya vänner. Du kan bo var som helst i Sverige och du är sugen på att upptäcka vad som är så speciellt med fjällen. Dessutom vill du lära dig massor om samarbete och om dig själv, utmanas och ha kul. Du kan gå en eller två mil varje dag i flera dagar med packning på ryggen och är inte rädd för myggor!

Vad kostar Expedition 2018?

Högst upp på sidan ser du det senaste maxpriset. Arrangemanget kommer inte kosta mer än det, men eftersom vi fortfarande jobbar med att få ner kostnaderna hoppas vi på att sänka priset. Slutgiltigt pris kommer till anmälda deltagare i maj.

Vad ingår i priset?

• Gemensam resa till och från Jämtlandsfjällen från samlingen på Stockholm C, med buss och nattåg
  • Boende inomhus hela veckan
  • All mat från start till slut, planerad och inköpt av ledare men buren gemensamt
  • Gemensam utrustning som till exempel kartor, friluftskök och om det skulle behövas – snöskor!
  • Trygga ledare som är med och guidar, peppar, lär dig och hänger med er.
  • Ett spännande äventyr med nya vänner, magiska vyer och erfarenheter som får dig att växa!

Behöver jag ha speciell utrustning?

Du behöver inte ha avancerad utrustning för att gå i fjällen, men det finns några viktiga saker som vi vill att alla ska ha för att kunna ha en rolig och säker vandring.

• En bekväm ryggsäck som passar dig och som rymmer minst 50 liter
  • Kängor som är vattentäta och som du gått mycket i, så att de passar dig
  • Regnkläder som du vet säkert är vattentäta

Mer detaljerad packlista kommer till deltagarna och har du funderingar kring utrustning är det bara att höra av dig. Vi ledare har mycket erfarenhet av vandring, fjäll och scouting och hjälper gärna till så att alla får med sig vad de behöver.

Jag har en funktionsvariation, NPF-diagnos eller någon typ av psykiska svårigheter, kan jag följa med på Expedition 2018?

Som alla Scouternas arrangemang strävar vi efter att alla som vill ska kunna delta. Vi anpassar programmet efter deltagarnas behov och försöker skapa lösningar som funkar för individen och gruppen.

Expedition 2018 kommer att genomföras på ett sätt som kräver att alla deltagare kan gå två mil i ojämn terräng, bära sin egen packning och bo på liten yta tillsammans. Största delen av tiden kommer vi att befinna oss i väglöst land, utan tillgång till el eller mobiltäckning. Funderar du på hur det kan funka för dig eller ditt barn? Hör av dig så pratar vi om det och diskuterar vad som blir bra. Desto mer vi får veta om våra deltagares behov i förväg, desto smidigare, roligare och tryggare kan vi göra arrangemanget.

Har du fler frågor? Maila oss gärna på expedition2018@scouterna.se

Vi ses på fjället!