Att vara arrangemangsledare

Här kan du läsa svar på vanliga frågor om att var arrangemangsledare.

Måste jag ha deltagit i arrangemanget för att få vara ledare?

Nej, det finns inget krav på att du skall ha egen erfarenhet av ett visst arrangemang för att vara ledare. De krav vi ställer gäller att du skall ha lämpliga kunskaper och erfarenheter för att leda just det arrangemanget.

Är jag för gammal?

Vi har ingen övre åldersgräns för arrangemangsledare. Om du är motiverad att genomföra ett arrangemang så är du välkommen att söka och har lika stora chanser som någon i en annan ålder.

Är jag för ung?

Du måste vara 18 år för att vara arrangemangsledare. Vi vill också att du är äldre än de deltagare du leder för att undvika rollkonflikter. Upptäcktsfärd Norden är till exempel skapat med tanke på att ge utrymme för yngre arrangemangsledare.

Får jag söka tillsammans med någon?

Det får du gärna. När ni söker så är det viktigt att ni har tänkt igenom vad det innebär för er att jobba i hop och troligen bli i hopparade med några andra.

Kan vi söka som ett team?

Det får ni gärna. Det är viktigt att ni i teamet har kompetens att lösa alla uppgifter som krävs av ett arrangemangsteam och att ni förstår att ni är ett nationellt arrangemang hos Scouterna. Ta gärna kontakt med Scouternas Arrangemangsgrupp om ni vill prata mer innan ni söker.

Jag har en egen idé om ett arr, hur gör jag?

Ja! Vad roligt! Hör av dig till oss i Scouternas Arrangemangsgrupp så pratar vi vidare.

Jag vill köra EB i ett visst land, går det?

Kanske! Vi har en process för hur vi tar fram vilka länder som är aktuella. Vi fattar beslut på våren året innan och tittar innan dess på vilka länder som kan vara aktuella utifrån att vi försöker få variation i olika typer av länder och undvika krockar med andra stora evenemang. Om du är väldigt sugen på ett visst land så hör av dig till oss så kan vi ta med det i bedömningen. Vi kan dock inte lova att det är just du som får vara EB-ledare där.

Tar det mycket tid?

Att vara arrangemangsledare tar periodvis mycket tid. Teamet brukar ses 5-7 helger under ett drygt år, då ingår en obligatorisk arrangemangsledarsamling, kriskursen som alla ledare också måste vara med på, egna planeringsmöten och eventuell förträff och rekresa. För dem som planerar under en längre tid så blir träffarna så klart fler. Till detta kommer tid för telefonmöten och eget arbete.

Måste jag vara med på arrangemangsledarsamlingen?

Ja, alla ledare måste vara med på arrangemangsledarsamlingen. Det är där du får information om vad det innebär att vara arrangemangsledare och ni får chansen att jobba samman ert team. Ni får också träffa er kontaktperson i Scouternas Arrangemangsgrupp, information specifikt för ert arrangemang och utbildning för ert uppdrag. Om du har några önskemål inför helgen så är du välkommen att höra av dig till Scouternas Arrangemangsgrupp så ser vi om vi kan möta dina behov!

Jag kan redan mycket om kriser, varför måste jag komma på kriskursen?

Kriskursen handlar om att du, som den person du är just nu, tillsammans med det team du just nu arbetar i skall förbereda er för den uppgift som ni har framför er. Att ha gått kriskursen tidigare eller ha gjort arrangemanget tidigare innebär alltså inte att du kan strunta i kriskursen, däremot har du säkert en fördel av dina tidigare kunskaper och erfarenheter och kan bidra till kursen och dina teammedlemmars utveckling. Kriskursen bygger på att alla i teamet är med och den är därför obligatorisk för alla arrangemangsledare. Om du har några önskemål inför helgen så är du välkommen att höra av dig till Scouternas Arrangemangsgrupp så ser vi om vi kan möta dina behov!

Jag är inte bra på ekonomi, kan jag vara ledare ändå?

Någon i varje team måste vara ekonomiansvarig och alla i teamet måste vara noga med att hålla ordning på sina pengar. Men alla kan inte vara bra på allt och det är inget krav att alla ledare skall vara experter på just pengar.

Har du fler frågor? Hör av dig till oss i scouternas arrangemangsgrupp på arrangemang@scout.se så försöker vi svara så snart som möjligt.