Att söka bidrag

Det finns flera alternativ till att betala hela arrangemangsavgiften själv. Att söka bidrag är ett sätt.

Många gånger går det att få fonder och bidrag för att hjälpa till att betala deltagaravgiften till Scouternas arrangemang. Men hur kan jag hitta stiftelser och fonder? Och vad ska jag skriva? Här samlar vi lite tips och idéer som förhoppningsvis hjälper dig en bit på vägen. Lycka till!

När ska jag ansöka om bidrag?

Ofta är det viktigt att vara ute i god tid. Många fonder och stiftelser har bara någon eller några gånger per år som de tar emot ansökningar. I de flesta fall kan du bara söka om pengar innan själva arrangemanget är, medan andra fonder godkänner ansökningar i efterhand.

Börja titta efter fonder och stiftelser redan när du funderar på att ansöka om att delta på ett av Scouternas arrangemang, så att du inte missar en deadline. Skulle du ångra dig, eller inte bli antagen till arrangemanget, går det alltid bra att inte hämta ut, alternativt lämna tillbaka, pengarna.

Var hittar jag fonder och stiftelser?

Det är inte helt enkelt att hitta den fond eller stiftelse som är rätt just för mig. Det finns stora nationella fonder och små lokala stiftelser och allt däremellan. Här är några bra vägar att gå för att hitta just ditt bidrag:

• Använd en sökmotor på webben för att hitta fonder och stiftelser
  • Gå in på länsstyrelsen för att söka bidrag där just du bor
  • Gå in på stipendielistan
  • Gå till biblioteket och sök i Stora fondboken
  • Kontakta ditt regionala Scoutkontor och/eller samverkansorganisation
  • Titta på orten där du bor – finns det någon organisation till exempel Lions Club eller Rotary som delar ut stipendier?
  • Är du med i en församling? – ofta finns det ungdomsstipendier som delas ut lokalt.
  • Finns det något lokalt företag som kan tänka sig att sponsra ditt äventyr?

På den här sidan hittar du information om Scouternas egna fonder

Andra sätt än fonder och stipendier

Det finns många kreativa sätt att öka sin reskassa eller minska sin deltagaravgift på. Ett sätt är självklart att extrajobba, panta burkar, skotta snö eller plocka fallfrukt, ordna barnkalas, sälja prylar på loppis osv.

Hur skriver jag ansökan?

• Först och främst ska du läsa på vad det är som fonden eller stipendiet ger bidrag till. Skriv sedan en ansökan som fyller det målet. Kopiera inte bara en tidigare ansökan.
  • Om fonden eller stiftelsen har en ansökningsblankett så ska du använda den.
  • Om fonden eller stiftelsen ber om vissa speciella saker så måste du skicka med dem. Det kan till exempel vara ett personligt brev, eller ett intyg från din scoutkår att du är medlem.
  • Använd dig gärna av texter här på scoutservice för att beskriva Scouterna och arrangemanget. Det finns även bra texter på scouterna.se.
  • Skriv ansökan själv. Ta hjälp av en kamrat eller vuxen om du känner dig osäker på formuleringar eller språket.
  • Beskriv vad du ska göra och hur det kommer att utveckla dig som person. Varför det här arrangemanget är viktigt för dig och vad du vill uppnå med att delta.

Viktigt att tänka på

• Många bidrag ska redovisas tillbaka till fonden efter det att arrangemanget är slut. Se till att göra det i tid och på det sätt som fonden ber om.
  • Tacka fonden för bidraget!

Fonder jag inte kan söka

Det finns en fond, Folke Bernadottes Minnesfond, som Scouternas arrangemang söker bidrag ur för hela arrangemangets räkning. Det betyder att den deltagaravgift du får betala ofta redan är subventionerad av de fondpengarna. Det gör i sin tur att de inte kommer att godkänna någon fondansökan från dig som enskild deltagare.

Övriga tips:

• Det går ofta utmärkt söka för mer än just deltagaravgiften. Behöver du en ny ryggsäck eller kängor för att kunna delta? Ta med det i ansökan!
  • Många bäckar små – sök flera bidrag. I värsta fall så får du tacka nej till något bidrag och i bästa fall får du ihop alla pengar du behöver.
  • Vi brukar säga att bidrag inte är gratis. Ofta ligger det hårt arbete bakom – men arbete som verkligen kan löna sig i slutändan!

Lycka till!