Vi måste uppmärksamma, inte kränka

NicklasCentring

I scoutrörelsen diskuterar vi ofta mångfald och jämställdhet, men diskussionerna gör inte alltid skillnad i verksamheten. Nicklas Centring från nybildade Regnbågsscouterna skriver att vi måste bli bättre på att uppmärksamma scouten för den person hen är.

”Ni tjejer kan gå till den stugan och ni killar kan gå till den” säger ledaren och pekar åt de olika riktningarna som stugorna ligger åt. Det som skulle bli den roligaste sommarveckan blev snabbt den värsta. Barnen går snällt till de stugor de blivit tilldelade. Problemet är att ett av barnen klär sig i kläder som inte är typiska för dess kön och hamnade i vad som kändes som fel grupp.

Självklart tänker vi att det är lätt att göra misstag, vi är få ledare som har ansvar för många barn och vi kämpar och sliter för att se alla barn lika mycket. Men att få en etikett fastklistrad i pannan med något som du själv inte definierar dig som, kan vara det avgörande till att du begår självmord eller inte. Enligt en undersökning som Statens folkhälsoinstitutet gjorde 2006 var andelen transpersoner i åldrarna 16-29 år som övervägt att ta sitt liv 65%. För samma åldersgrupp var andelen 27 % som har gjort ett självmordsförsök. Detta är skrämmande siffror, tyvärr är det så att unga hbtq-personer har en sämre psykisk hälsa än unga heterosexuella cispersoner.

När jag gick i skolan blev jag spottad efter, jag fick dörrar stängda i ansiktet på mig och fick höra att jag var äcklig. Jag kände mig osäker i skolan, på väg till bussen eller affären eller hem från skolan. Jag kände hela tiden en oro att snart kommer någon att ropa något illa om min läggning. Att känna sig rädd för bli utsatt av någon slags kränkning, både psykisk och fysik när man går ut ensam begränsar en persons utveckling så otroligt mycket. Det finns ett tydligt exempel med elitlängdhopparen Peter Häggström som länge levde ett hemligt liv och fick höra nedvärderande saker om homosexuella i sin vardag som elitidrottare. Han förtryckte delar av sig själv eftersom att det inte passade in i bilden av en idrottsman. Han berättar om möten med sin tränare där träningsresultaten skulle granskas för att de skulle hitta felet, träningen hade inte gått så bra som de hade tänkt. Felet var inte att formen saknades utan att han inte kunde vara sig själv. Han kunde inte längre prestera, vilket det i idrotten handlar så mycket om. Det var inte förrän han för första gången berättade för bästa vännen, familjen och tränaren som han slog den magiska 8-metersgränsen. I tävlingen han deltog i just sedan han kommit ut gjorde han sitt bästa resultat någonsin. Siffrorna är tydliga, genom att förtrycka delar av sig själv når man inte precis självförverkligande. Därför är det så otroligt viktigt att vi uppmuntrar scouter att bejaka sig själva och låter alla delar av scouten få komma fram. Vi är alla olika och det är just det som gör det hela så fantastiskt.

Scouternas syfte är att göra unga redo för livet och visionen är att vi ska skapa bra världsmedborgare. Gör vi unga redo för livet när det inte finns plats att utvecklas? När normer sätter käppar i hjulen? Med de normer som nu råder inom scoutrörelsen ger vi inte alla unga möjligheten att utvecklas till de fantastiska vuxna människor som de faktiskt kan bli.

Regnbågsscouterna arbetar med att göra scoutrörelsen till en öppnare rörelse. Där normer inte ska sätta gränser för en persons utveckling. Vi vill arbeta för att skapa förståelse hos ledare, hur de som ledare och förebilder alltid kommer ha en inverkan på scouter i deras  närhet. Att det inte syns på scouten att den har tankar om sexualitet eller könsidentitet. Att vi ska uppmärksamma och förstärka scouten. Vi har världens bästa möjlighet att arbeta med de här frågorna i Scouterna om vi börjar att ifrågasätta normerna. Jämfört med skolan har Scouterna kommit mycket långt och vi har fantastiska förutsättningar att diskutera HBTQ-frågor för att förbereda scouterna på framtiden som väntar dem. Det är ju trots allt det allt vi gör handlar om. Att göra unga redo för livet.

• http://www.facebook.com/nicklas.wolter Nicklas Wolter

Gött att ni har breddat begreppen. Det är så mycket mer än gay i HBTQ…

• http://www.facebook.com/Centring Nicklas Centring

Tack Nicklas! Det är därför vi har gjort avstampet och omstruktureringar av hela nätverket.