Unga scouter gör skillnad i viktig samhällsfråga

Scouternas ordförande Martin Björgell och Josefine Larsson

I onsdags fattade styrelsen i Boy Scouts of America(BSA) beslutet att låta den medlemspolicy som i USA uteslutit homosexuella från organisationen, bli en fråga för organisationens årsmöte.

Istället för att själva förändra policyn bjuder man in sina 1400 ombud att diskutera och besluta vilken policy man ska ha i framtiden. I Sverige är det självklart att alla får vara med i Scouterna, oavsett kön, etnicitet, kulturell bakgrund, sexuell läggning, ålder eller trosuppfattning.

Unga scouter i hela världen har redan tagit initiativ för att förändra BSA:s nuvarande policy. I somras spred sig ett upprop från den 18 år gamla Ryan Andresen, som samlat in över 469 000 namnunderskrifter för HBTQ-personers rättigheter i den amerikanska scoutrörelsen. På samma sätt blev Steven Cozza en förebild när han 12 år gammal grundade organisationen ”Scouting for All” år 1997, vars syfte var att påverka och förändra diskriminerande policys och attityder i BSA. Scouterna i Sverige hoppas att fler liknande initiativ kommer att leda till en förändring av den nuvarande policyn.

Scouterna i Sverige är en partipolitiskt obunden organisation, men vi tar ställning i frågor som är viktiga för barn och unga – i Sverige och i världen. I många år har vi använt vårt medlemskap i den internationella scoutrörelsen för att visa att vi tror på en värld där alla barn och unga har rätt att vara sig själva. Vi har också i drygt ett decennium drivit ett HBTQ-nätverk i den svenska scoutrörelsen.

Det vi gör i Sverige har vi möjlighet att sprida över hela världen, precis som vi dagligen inspireras av världens 38miljoner scouter. Vi påverkar och arbetar varje dag för att erbjuda en utvecklande och meningsfull fritid för barn och unga, och ser därför fram emot en dialog som förhoppningsvis kommer leda till att ännu fler unga scouter i världen får uppleva det som är så naturligt här i Sverige: att alla får vara med i Scouterna, oavsett kön, etnicitet, kulturell bakgrund, sexuell läggning, ålder eller trosuppfattning.

Josefine Larsson, ordförande Scouterna

Martin Björgell, ordförande Scouterna