Trygga möten släpps i ny version

Trygga möten är Scouternas metod för att bryta tystnadskultur och grunden för att driva en trygg och säker verksamhet – strukturerat och kontinuerligt. Alla barn och unga har rätt till en trygg fritid. Därför har vi i över tio år jobbat förebyggande med ledare och med barn och unga. Med den nya webbkursen, anpassad för mobil, tas nästa steg i utvecklingen. Enklare, bättre och mer tillgänglig.

Målet är att skapa en medvetenhet hos ledaren om övergrepp, kränkningar och mobbning i syfte att jobba förebyggande samt veta hur man agerar om man tror att någon far illa. Förra året gick 1 727 scoutledare Trygga möten för att skapa en trygg miljö för barn och unga.

– Kursen har förbättrats på ett flertal sätt. Den har fått en ny grafisk profil, ett enklare språk, det går att välja om du vill läsa eller lyssna på kursen och man kan genomföra den var man vill eftersom den nu är mobilanpassad. Vi använder bilder, ljud, film och illustrationer som en del av lärandet och den innehåller interaktiva element vilket ger deltagaren tillfälle att reflektera och tänka till. Dessutom tar kursen max en timme att genomföra, säger Ingrid Häggblom, samordnare för Trygga möten.

Scouterna erbjuder också andra organisationer och föreningar att utbilda sina ledare. De senaste 13 åren har 25 000 ledare gått utbildningen. Exempel på föreningar som satsar på en trygg och säker verksamhet med stöd i Trygga möten är Brommapojkarna, Svenska kyrkan, Erikshjälpen och Parasportförbundet.

– Allt fler föreningar kontaktar oss för att gå kursen vilket är mycket glädjande. Och vi jobbar med att ännu fler ska få upp ögonen för att förbättra tryggheten i fritidsverksamhet för barn och unga, säger Ingrid Häggblom.

Du hittar kursen här >>

Läs mer om Trygga Möten här >>

För mer information kontakta:

Ingrid Häggblom, samordnare på tel. 08-555 065 88 eller epost: ingrid.haggblom@scouterna.se

Utvecklingen av webbkursen är genomförd med hjälp av verksamhetsbidrag från Folkhälsomyndigheten och i samarbete med företaget Qlok.