Scouterna slår nytt rekord i insamlingen till Musikhjälpen

musikhjälpare

På Musikhjälpens sista dag lämnade scouterna Hugo, Zamuel och Therese  tillsammans över Scouternas insamling på 145 405 kronor till Sarah Dawn Finer och Emma Knyckare. Insamlingssumman växte dessutom ytterligare under söndagen.

På söndagen gick tre scouter in i glasburen – Hugo Tolvteus, Upptäckarscout från Järnbrotts scoutkår, Zamuel Johansson Lindsjö, Utmanarscout från Mölndal Equmenia scoutkår och Therese Löf, Roverscout från Redbergslids scoutkår.

Nervöst och spännande möte i glasburen

Tillsammans överlämnade de Scouternas insamling till årets tema – alla tjejers rätt att överleva sin graviditet. Emma Knyckare och Sarah Dawn Finer, som varit scout, tog emot summan på 145 405, som under söndagen ökade ytterligare.

Skärmavbild 2013-12-15 kl. 07.39.49

– Det var nervöst men när jag väl var där inne så var det väldigt roligt och spännande, säger Hugo Tolvteus efter sitt besök i glasburen. Man känner sig väldigt glad när man har skänkt pengar. Det är roligt att man kan hjälpa till att göra lite och så blir det så mycket när många hjälper till, berättar Hugo.

Musikhjälpen förenar scouter över hela landet

Engagemanget bland scouter har varit stort mycket tack vare ideella och medarbetare knutna till Västra kansliet samt Göteborgs scoutdistrikts föreningsutvecklare som har varit med och planerat och stöttat de ideella. De har under flera månader jobbat hårt tillsammans för att göra det enkelt för kårer och scouter att vara med i insamlingen. Musikhjälpen har förenat Sveriges alla scouter i insamlingen och byggt på gemenskapen.

Therese Löf och Henrik Grynne står bakom Facebook-sidan Changing the world – Scouterna stödjer Musikhjälpen där de samlat alla initiativ och insamlingar ute i landet.

– Det är häftigt att få jobba med att inspirera unga människor att engagera sig i samhällsfrågor. På så sätt inser vi alla att det går att påverka världen till det positiva genom att göra, berättar Therese Löf.

Scouter som samlat in pengar under hela veckan vittnar om att de upptäckt helt nya muskelgrupper av allt skramlande med insamlingsbössorna.

Aktiviteter inspirerade till samhällsengagemang

De åldersbaserade Musikhjälpen-aktiviteterna togs fram under en brainstorming på Scoutforum i september och fler kårer än tidigare år har engagerat sig för Scouternas insamling till Musikhjälpen. Dessutom har Musikhjälpens eget material om mödradödlighet varit väldigt användbart och har lett till att scouter inspirerats att arbeta med samhällsengagemang.

Värnamo scoutkår anordnade pantjakt

En  kår som varit väldigt engagerad i Musikhjälpen är Värnamo scoutkår. Daniel Liljegren berättar:

– Vi hade ett möte med kåren i november då vi spånade om vad vi skulle satsa på för aktiviteter. Jag kom med förslaget om pantjakt, som blev det huvudsakliga aktiviteten tillsammans med skramlande av insamlingsbössor på stan.

Daniel körde sen till Göteborg för att personligen lämna in kårens insamling.

– När jag kom fram plockade jag ut en ny tom bössa för att samla in mer. Jag hade ju ändå betalat parkering till sent på eftermiddagen så varför inte hänga kvar med alla trevliga människor och fylla en bössa till?

Henrik Grynne som varit med och sammanställt initiativ runtomkring i landet blev glad över att se Daniel på plats i Göteborg.

– Jättekul att en scout som vi fått kontakt med via Facebook-sidan åker hela vägen till Göteborg och får uppleva stämningen kring glasburen, säger Henrik.

Ser redan fram emot Musikhjälpen 2014

Daniel Liljegren från Värnamo ser redan fram emot nästa års Musikhjälpen:

– Katastrofer och människor i nöd finns tyvärr överallt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och årets insamling var ett bra sätt att se vad vi kan göra och en lärdom hur vi kan göra det ännu bättre nästa år. Jag visade bilder från året på scouternas julfest mina scoutkompisar blev avundsjuka över att ha missat insamlingen. De får en ny chans nästa år att visa vad de kan, säger Daniel.

Den totala summan som Musikhjälpen fick in var 28 426 046 kronor och projektet slog i år nytt rekord. Under Musikhjälpen 2011 samlade Scouterna in 57 506 kronor och under 2012 totalt 113 071 kronor. Scouternas insamling 2013 är därmed den största som gjorts under de tre år vi deltagit i Musikhjälpen.

Se klippet från när Scouterna går in i glasburen

Se bilder och läs om alla initiativ på Facebooksidan Changing the World – Scouterna stödjer Musikhjälpen

Läs mer om Musikhjälpen på Sveriges Radios hemsida