Scouterna – en lovande organisation?

Culture festival day (Concert / Mid Event)

Alla scouter har lovat att följa vår värdegrund, men få kan redogöra för vad vi står för. Idag frågar sig en av Scouternas scoutledare om vi verkligen håller vad vi lovar.

För drygt tre år sedan blev jag scout. Min bild av rörelsen har under den tiden förändrats rätt rejält. Två saker har dock alltid varit konstanta i min uppfattning av organisationen, att Scouterna ska förbättra världen och att Scouterna ska göra ungar redo för livet.

Tyvärr tror jag att vi misslyckas på båda punkterna. Anledningen? Vi är mitt uppe i någon slags kollektiv identitetskris, en kris som den pågående omorganisationen inte är orsak till, utan snarare symptom på. Jag tror att Scouterna inte vet vilka vi är. Jag skämtar inte, fråga vem som helst vad Scouterna är, väldigt få ger bra svar på den frågan. Det här är knappast en egenskap som lockar medlemmar, varken de som ska göras redo för livet eller de som ska förbättra världen. Som tur är tror jag också att alla problem har sina lösningar.

För att förbättra världen och samtidigt göra ungar redo för livet krävs något extra. Kanske är det lilla extra Scoutmetoden, den metodik som vi använder inom Scouterna. Men eftersom väldigt få kan redogöra för Scoutmetoden då den är extremt otydlig och flummig kommer jag att fokusera på det viktigaste i metodiken, Scoutlag och scoutlöfte:

“Scoutlagen utgör det grundläggande förhållningssätt varje scout bör sträva efter. […] Löftet innebär att varje scout uttrycker sin strävan att utvecklas enligt scoutlagens ideal.”

– Ska’utmaterialet 8:1

Lagen är alltså det mest grundläggande inom rörelsen, det är vår värdegrund. Löftet gör att varje enskild scout har förbundit sig att följa lagen “efter bästa förmåga”. Notera att “efter bästa förmåga” inte betyder “typ, ibland” utan snarare “konstant, så bra man bara kan”. Vi ska alltså förvänta oss att Scouterna ska följa vår lag (kom igen, det är faktiskt inte så svårt att följa den).

Nu kommer vi till det intressanta, en förvånande liten del (mig inkluderat) av våra ledare kan redogöra för lagen. Ta en frågerunda i din egen kår och du kommer att få mycket intressanta resultat. Märk väl, jag säger inte att vi ska förhöra våra scouter på Scoutlagen, däremot säger jag att våra ledare bör ha någon slags koll på vad tusan vi håller på med. Rimligtvis borde man också få bättre koll på värdegrunden desto längre man är med i rörelsen. Min egen erfarenhet är att motsatt förhållande råder, en upptäckarscout har ofta bättre koll på scoutlagen än en utmanarscout. Jag skulle vilja sammanfatta dagens situation i tre meningar. Scouterna har en värdegrund, den är grunden för vårt arbete. Alla scouter har lovat att följa vår värdegrund. Fråga mig bara inte vad den innehåller, det har jag glömt.

Låt mig dra ett par tre exempel från verkligheten. På Scouternas stämma 2012 blev ett yrkande som sa att applåder skulle förbjudas under stämman avslaget. Det finns flera anledningar till att applåder är dåliga under stämmor, på plats lyftes det fram att det fanns folk med hörselproblem i salen, men en annan anledning är att det hämmar den demokratiska processen om någon inte vågar säga vad den tycker för att applåderna gör det hela till en prestigegrej. En majoritet (däribland jag) av de runt 450 ombuden avslog yrkandet. Scouternas högsta beslutande organ hade kollektivt förbisett sats fyra i Scoutlagen.

“En scout visar hänsyn och är en god kamrat”

En annan situation jag har varit med om är när äldre scouter retar en ensam yngre scout på grund av den yngres uttal och ingen (inklusive mig) säger åt den som sagt grejerna. Inte helt i enlighet med scoutlagen.

“En scout är vänlig och hjälpsam”

Ett sista exempel är när ett utmanarlag blev tillsagda av sina ledare att skriva årsmötesprotokoll för ett årsmöte som aldrig har ägt rum, det var för krångligt att ha själva mötet, men protokollet behövdes för att kunna få bidrag. Och när man kan få bidrag för det är även urkundsförfalskning motiverat. Eller?

“En scout är ärlig och pålitlig”

Låt mig återigen säga att jag inte tycker att vi ska ha läxförhör med våra scouter där de ska kunna Scoutlagen utantill. Däremot måste vi kunna ställa dem till svars inför den när de uppenbarligen inte följer den efter bästa förmåga. Kanske måste vi acceptera att Kalle, som trots upprepade tillsägningar varje möte retar Felix för hans fula mössa, inte kan få vara scout i sitt nuvarande tillstånd. Självklart är han välkommen tillbaka när han slutat kommentera folks fula mössor, men som läget är just nu vill vi hellre att Kalle stängs av än att Felix slutar med motiveringen att han blev mobbad på Scouterna.

Då är frågan, om vi bara låter Kalle gå sådär, hur gör vi honom då redo för livet? Det enkla svaret är att vi inte gör det alls och att vi omöjligt kan göra det. Om Kalle inte kan gå med på det mest grundläggande inom scoutmetoden kan vi omöjligt lära honom med den. Det handlar om att ge och ta. Givetvis ska vi göra allt vi kan för att ändra på Kalles beteende innan vi tar till sådana här drastiska metoder, men vi måste inse att Scouterna kanske inte är för alla.

Jag tror att vi måste arbeta enormt mycket mer med värdegrundsfrågor inom Scouterna än vi gör idag, både teoretiskt och praktiskt, det är det som är scouting. Jag är mycket ledsen att säga det här, men att som utmanarscout gå och fika med sina utmanarvänner en gång i veckan är inte scouting. det är kontraproduktivt. Scouten får då nämligen bilden av att scouting i stort handlar om att fika, en uppfattning som sedan sprids till dennes bekantskapskrets.

Hur ska vi göra konkret då? Det bästa är nog att börja med några få enkla saker. När terminsprogrammet skrivs, se till att allt på något sätt är kopplat till vår gemensamma värdegrund. Var också tydlig mot scouterna och dig själv om hur du har gjort din koppling. Ställ dessutom alla scouter (inklusive vuxna scouter) till svars när de inte följer värdegrunden efter bästa förmåga. Och följ själv vår gemensamma värdegrund.

Scouterna är idag en rörelse som, liksom rubriken till den här artikeln antyder, lovar att göra en hel del saker. Det kanske är dags för oss att faktiskt genomföra dem också.

Irrnick

Irrnick är scoutledare och engagerad i kårarbetet i en scoutkår i mellersta Sverige.

4 reaktion på “Scouterna – en lovande organisation?

 1. Tack, för att du kläder strävan strävan med ord.

  Håller med om att luddigt beskriva vad scouting är skapar en ohållbar situation som vi befinner oss i, det är varken antingen eller.

  Det är just värdegrunden som gör att vi rekryterar medlemmar, men brist på genomförande av den samma som gör att vi tappar 20% av dem varje år.

 2. Bra skrivet, den ideologiska debatten behövs och det finns arbete kvar att göra för att bli tydligare, att implementera Scouternas program och att jobba med kultur och värderingar i verksamheten.

  Scoutmetoden är som helhet viktig, där det inte går att plocka ut en eller flera delar som blir viktigare. Stöd för ledare finns för respektive åldersgrupp här:
  http://www.scoutservice.se/ladda-ner/programmaterial/

  I Ledarboken – Gör dig redo – Handbok för scoutledare finns också mer om hur man konkret kan göra i rollen som ledare. Läs den här: http://www.scoutservice.se/ladda-ner/programbocker/

 3. Benny Tjelvling
  Jag håller inte med ditt påstående om att det är värdegrunden som gör att vi rekryterar medlemmar. I min mening är det inte vad vi står för som lockar ungdomar, utan det är vad vi gör.

  Det är alla roliga aktiviteter vi håller på med.
  Det är den underbara gemenskapen som inte går att hitta någon annanstans.
  Det är alla enorma äventyr vi konstant hittar på.
  Och oändligt många fler saker som gör just scouting unikt. Lyckas vi med allt det, och att samtidigt kanske förmedla det utåt, ska vi nog se att medlemsantalet växer.

  Värdegrunden har självklart sin plats. Det är den enormt viktiga stommen för allt vi gör. Men jag måste gå emot artikelförfattaren och säga att det inte bör läggas fokus på att den ska genomströmma vår verksamhet mer än vad som redan görs.

  Fokuset bör ligga på vår verksamhet och hur vi ska fortsätta för att göra den bättre och bättre. Samtidigt som vi behåller värdegrunden i åtanke och låter den genomsyra det vi gör i så stor utsträckning vi själva anser rimligt.

 4. Bra skrivet. Jag har själv varit scout i 1,5 år och håller rmed. Det är svårt att greppa vad scouting är. Denna debatt behövs verkligen.

  Sen tror jag inte heller att man blir scout för att vi har en bra värdegrund. Det är det de ser att vi gör som påverkar detta val.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>