Scouter är schyssta kompisar – på fredsdagen och alla andra dagar

Hjärta_vitt

Att vara en schysst kompis är modigt

I nästan allt vi gör i Scouterna är vi tillsammans med andra. Scouting är bäst när vi är många och för att så många som möjligt ska vilja bli scouter är det också viktigt att du som redan är det är en förebild och välkomnar fler. Att vara en förebild för varandra hela tiden är svårt, men att göra de små sakerna spelar roll. Om någon är ledsen kan ett ”hej!” spela stor roll. Budskapet för årets fredsdag handlar om att vara en schysst kompis nu och framåt – schyssta kompisar kommer alltid behövas och vi vill att du fortsätter vara en schysst kompis långt framöver!

Att vara en schysst kompis både i det riktiga livet och på nätet är jätteviktigt

Extra viktigt är det att våga föregå med gott exempel. Om du vågar sätta ner foten när du ser att någon inte är schysst, om du säger ”nej det här är faktiskt inte okej” eller om du alltid är den som säger något uppmuntrande är du en förebild för andra. Genom att föregå med gott exempel för dina medmänniskor kan du inspirera dem att också bli schysstare kompisar.

Internationella fredsdagen

Internationella fredsdagen instiftades av FN för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året och uppmärksammas den 21 september varje år. Dagen infaller också samtidigt som 100% scout. För att delta i 100% scout tar du på dig scoutdräkten i din vardag och visar vänner, bekanta, kollegor och främlingar på stan att du är en stolt scout – 100% scout!

Årets budskap handlar om att vara en schysst kompis

Scouting ska vara så bra att man inte kan tänka sig något mer givande eller roligt – då är det viktigt att vi är schyssta kompisar som visar hänsyn och respekt. Att vara en schysst kompis är något man alltid måste tänka på och fundera kring. Ett enkelt sätt att öva på det är att ställa sig frågan ”hur hade jag själv velat bli bemött?”.

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.” Så lyder den första punkten i Förenta Nationernas universella deklaration om de mänskliga rättigheterna. Orden ska omsättas till verklighet och det är uppmaningen på fredsdagen 2017. Att säga hej till alla och fråga om de vill vara med, men också att aktivt ta avstånd från elaka kommentarer. Det är exempel på några grejer som gör oss scouter till schyssta kompisar. Vad har du för schysst kompis-tips? Du kan berätta i sociala medier hur du tycker att en schysst kompis är, eller skriva en berättelse om när någon annan var en riktigt schysst kompis. Hashtagga #scoutergör när du postar!

Reflektionsfrågor

 • Vad betyder det att vara en schysst kompis?
 • Vem bestämmer om man är snäll, är det man själv eller någon annan?
 • Tänk på en person som du tycker är en schysst kompis – vad kännetecknar den personen? Är det något som du kan inspireras av?

Hur kan jag vara en schysst kompis?

 • Jag tar avstånd från taskiga saker.
  Jag skrattar inte åt oschyssta skämt eller kommentarer. Jag sprider inte vidare taskiga saker som jag har läst eller hört.
 • Jag säger hej till alla.
  Både de som jag träffat förut och de som är nya för mig.
 • Jag gör något nytt.
  Jag testar att sitta bredvid någon som jag inte brukar sitta med, eller pratar med någon som jag inte brukar prata med så ofta.
 • Jag pratar med en vuxen.
  Både när det inte känns bra för mig själv och när jag ser någonting som inte känns bra för någon annan.
 • Jag bjuder in.
  Jag frågar om alla vill vara med!

Ladda ner affischen ”Hur är jag en schysst kompis?” här» 

Om Trygga Möten

Att vara en schysst kompis är grunden i Scouternas arbete med en trygg fritid. Vi visar varandra hänsyn och respekt.

Scouterna är en barn- och ungdomsrörelse med ett enda fokus: den unges personliga utveckling. Barnets bästa måste alltid komma i första rummet. Risker för övergrepp finns överallt i samhället, även inom ideell verksamhet. Scouternas mål är en verksamhet fri från övergrepp och kränkningar i alla former.

Läs mer om Trygga Möten här »

Röster från scouter om att vara en schysst kompis


 

”Jag brukar tänka så att om jag är schysst, så kanske andra är schyssta mot mig!”

 

Att vara en schysst kompis på både nätet och i verkliga livet är väldigt viktigt. Jag brukar tänka så att om jag är schysst, så kanske andra är schyssta mot mig!

Hur hanterar man elaka kommentarer på nätet?

Mycket hat skrivs på nätet. Alldeles för många kränkande kommentarer. Säg ifrån! Skriv att det inte är okej med sådana kommentarer! Det är viktigt att säga ifrån även om det inte är riktat mot just dig. Man ska stå upp för varandra och visa respekt.

Vi i scouterna vet hur man är schyssta kompisar.

Scouterna är en fredsrörelse i Sverige och den 21 september är vi extra stolta över att vi är schyssta kompisar och jobbar förebyggande i all vår verksamhet. Vi har en kurs vi kallar Trygga Möten, där får alla ledare och de som vill öva på att uppmärksamma mobbing och kränkningar och hur man ska hantera dem.

Skrivet av Matilda Karlsson Hjorth, 14 år och Ung Talesperson för Scouterna från Gnesta scoutkår

 

”Det är modigt att vara en schysst kompis!! Därför ska du ge dig själv en klapp på axeln om du är en!”

 

Fredsdagsbudskap med Anna Lundberg from Scouterna on Vimeo.

I Scouterna uppmuntrar vi varandra, hjälper varandra och är snälla mot varandra. Därför är det inte konstigt att jag hittat mina absolut bästa vänner i vår verksamhet. Jag vill säga att mina scoutvänner är mina förebilder eftersom de alltid är öppna nyfikna och bra kompisar mot alla.

Det är modigt att vara en schysst kompis!! Därför ska du ge dig själv en klapp på axeln om du är en! 21/9 är det fredsdagen och den firas i hela världen. Dessutom firas samma dag 100% scout i Sverige. En dag då vi hyllar alla unga förebilder som vågar säga nej när de ser att elakheter händer, som uppmuntrar sina kompisar och som visar hur vi ska bete oss mot varandra.

Skrivet av Anna Lundberg, 16 år och Ung Talesperson för Scouterna från Annestorpsdalens scoutkår i Lindome