Oroligheter i Burundi

In the Amahoro Amani tent. Setting a messenger of peace band on peoples hand. Photo: Audun Ingebrigtsen / Scouterna

Den senaste månaden har Burundi skakats av oroligheter. I flera år har Scouterna haft ett samarbete med scouter i Burundi i fredsprojektet Amahoro Amani. Just nu pågår arbetet med att utröna hur svenska scoutrörelsen på bästa sätt ska kunna vara till hjälp för våra partners och vänner i Stora Sjöområdet.

Sedan 2007 har Scouterna haft ett nära samarbete med fredsprojektet Amahoro Amani, som drivs av Scout- och Guideorganisationerna i Stora Sjöområdet (Burundi, Rwanda och Östra D.R. Kongo) i centrala Afrika. Partnerskapet har bland annat möjliggjort utbyten, utveckling av svenskt programmaterial, och stöd till en verksamhet där tiotusentals unga bidrar till fred och utveckling i Stora Sjöområdet. Inte minst har samarbetet också skapat personliga vänskapsrelationer mellan scouter i Sverige, Burundi, Rwanda och D.R. Kongo.

Bakgrund till konflikten i Burundi

Den senaste månaden har Burundi skakats av oroligheter. I april annonserade landets president, Pierre Nkurunziza, sin kampanj för en tredje mandatperiod inför sommarens presidentval, något motståndarna menar är i strid med landets grundlag och hotar det fredsavtal som slöts 2005, efter ett 12 år långt inbördeskrig. Protester har mötts med våld från polis, och regeringen har blockerat tillgången till sociala medier och stängt ned privata radiostationer. Situationen kulminerade då våldsamheter bröt ut i huvudstaden Bujumbura under förra veckan, i samband med ett misslyckat försök till statskupp. Sedan i januari har över hundratusen Burundier flytt till angränsande Rwanda, D.R. Kongo och Tanzania, de flesta under de senaste veckorna.

Läget i Burundi just nu

Svenska scoutrörelsen är i kontinuerlig kontakt med våra partnerorganisationer och vänner, och fortsätter dialogen för att följa läget nära. Med anledning av situationens oförutsägbarhet har vi ännu inte definierat nästa steg vidare, men hoppas snart kunna komma fram till hur vi i Sverige på bästa sätt ska kunna vara till hjälp för våra partners och vänner i Stora Sjöområdet. Mer information och fortsatt uppdatering om läget kommer.

Läs mer om Amahoro Amani

Amahoro Amanis webbplats »

Vill du veta mer om situationen i Burundi rekommenderar vi t.ex. BBC News (på engelska).

Hör gärna av dig om du har några frågor eller tankar om läget i Burundi.

Julius Kramer, vice International Commissioner:
julius.kramer@scouterna.se, 073-074 28 28