Nu finns webbkursen Anpassat ledarskap

Anpassat ledarskap

Nu i juni 2019 lanseras den efterlängtade webbkursen Anpassat ledarskap. Med hjälp av den mobilanpassade kursen kan du som ledare när som helst och var som helst få kunskap, verktyg och förståelse i att möta barn och unga med ADHD och autism i din verksamhet.

Alla funkar olika och vi vill att fler ska kunna vara med som sig själva i Scouterna. För att det ska vara möjligt behöver ledare kunskap, verktyg och förståelse att kunna möta barn och unga utifrån deras sätt att funka. Med Anpassat ledarskap får ledare möjlighet att bättre möta de deltagare som har ADHD och autism. Det handlar främst om att Lära känna, Vara tydlig och Ta det lugnt. I våra utbildningar i Anpassat ledarskap får ledare kunskap om diagnoserna ADHD och autism, möjlighet att öva på att leda barn och unga utifrån deras sätt att fungera och verktyg som underlättar för att göra en tydligare verksamhet.

Utbildning på grund- och fördjupningsnivå

Anpassat ledarskap finns på grundnivå och fördjupningsnivå. Grundnivån är webbkursen som finns att gå på vår lärportal där vi också har till exempel Trygga möten. Här lär du dig anpassa ditt ledarskap så att det funkar bättre för barn och unga med till exempel ADHD eller autism. I kursen ingår metoder som underlättar för alla i gruppen, både ledare och deltagare. Kursen vänder sig till ledare för barn och ungas fritid, och är skapad av Scouterna och Friluftsfrämjandet.

Fördjupningskursen bygger på möten mellan ledare, där träffas ledare för att fördjupa sin kunskap och förståelse, byta erfarenheter och öva på att använda verktyg och strategier i ditt ledarskap.

Webbkurs för enkel tillgång

Vi vet att många ledare efterfrågar kunskap och verktyg att kunna inkludera barn och unga med ADHD och autism. Vi frågade aktiva ledare i en undersökning om vilken typ av kurs de ville gå, och det som flest önskade sig var en webbkurs. Vi vill att alla ledare ska få tillgång till det vi tagit fram och med en webbkurs kan ledare gå kursen när man vill, var man vill. Redan på vägen hem från en aktivitet kan ledaren i sin mobil börja webbkursen och få del av ledarstrategier som utvecklar dens ledarskap.

Så går du kursen Anpassat ledarskap

Du som är scoutledare eller ledare inom Friluftsfrämjandet för barn och unga kan gå kursen Anpassat ledarskap.

Här hittar du kursen Anpassat ledarskap »

Kursen tar ca 90 minuter att gå. Tiden beror lite på om du läser eller lyssnar på texten till exempel.

Kursen är utvecklad för att fungera bäst på mobilen men går att göra på andra typer av enheter också. Vi rekommenderar webbläsaren Chrome då den fungerat bäst i våra tester.

Frågor och svar om att få tillgång till kursen

Hur får jag tillgång till kursen?
Barn- och ungdomsledare i Friluftsfrämjandet, scoutledare i direktanslutna kårer samt ledare i Nykterhetsrörelsens scoutförbund ansluts regelbundet till kursen.
För dig som loggar in för första gången:

1. Klicka på ”Glömt ditt lösenord”
  2. Skriv in den e-postadress du har registrerad i medlemsregistret
  3. Du får ett mail med en länk där du kan ställa in ett lösenord

Hur funkar det för mig som är scoutledare i Equmenia?
Har du redan ett konto i Luvit och tillgång till kursen Trygga möten?
Maila webbkurs@scouterna.se så ger supporten dig tillgång till kursen Anpassat ledarskap.
Du som är ny ledare får tillgång till kursen Anpassat ledarskap genom att kårchefen mailar följande information till webbkurs@scouterna.se:

• Equmeniaföreningens föreningsnummer
  • Förnamn, efternamn och e-postadress till scoutledarna som ska gå kursen.

Gör gärna detta någon vecka innan du ska gå kursen så att supporten hinner ge dig tillgång.

Jag kommer inte in, vad ska jag göra?
Kontakta webbkurs@scouterna.se se om du har problem att logga in.

Kommer ledare i andra organisationer kunna gå kursen?
Vår förhoppning är att fler ska ta del av webbkursen så att inte bara Scouterna och Friluftsfrämjandet blir mer tillgängligt för barn och unga med ADHD och autism utan övrigt föreningsliv också. Vill din förening ta del av Anpassat ledarskap, kontakta webbkurs@scouterna.se så inleder vi en dialog kring det.