Nationell jamboree 2017 i Kristianstad

Bli arrangemangsledare!
Ta ditt nästa stora steg och utmana dig själv genom att bli arrangemangsledare hos Scouterna

Scouterna tackar alla scoutkårer för en fantastisk lägersommar med bland annat Vilda – alla scouters läger 2014. Om tre år är det dags för ett gemensamt läger igen, Scouternas nationella jamboree 2017. Vi kan nu presentera våra två lägerchefer, föreslagen plats och datum.

”20 000 scouter på Rinkabyfältet”, så hoppas vi att rubrikerna lyder sommaren 2017. Scouterna har ett fantastiskt stöd från Kristianstad kommun, Region Skåne och Sparbanken Skåne samtidigt som vi har en med infrastruktur väl etablerad lägerplats på Rinkabyfältet. Scouterna har därför skickat in en ansökan till Fortifikationsverket och Försvarsmakten om att få lägga den nationella jamboreen där under de preliminära datumen 4-12 augusti. Datumen är satta efter ett stort pusslande med samma sommars världsscoutmoot på Island och nationella jamboreer i Danmark och Norge. 2017 kan du åka på häftiga läger hela sommaren!

Viktor och Liza blir lägerchefer x

Lägerchefer (i ett delat ledarskap) blir Viktor Lundqvist och Liza Rosenberg.

Viktor_lägerchef   lägerchef_liza

Viktor är uppvuxen i scouterna hos Timmele scoutkår. Han är snart färdig civilingenjör med inriktning på Energisystem och har under sin studietid hunnit med att vara ansvarig för Uppsala studentnationer. Nu bor Viktor i Göteborg och är 29 år gammal.

– Det är en fantastisk möjlighet att få leda arbetet med Scouternas nationella jamboree 2017. Inte bara för att det är ett arrangemang som ger så många barn och ungdomar ett minne för livet, utan också för att det tar tillvara på och skapar ett stort engagemang bland alla vuxna i Scouterna, säger Viktor.

Vill skapa uppdrag där scoutledare får växa

Viktor engagerade sig som funktionär i Världsförbättrarbyn på Jiingijamborii 2007 och var ansvarig för Global Development Village (GDV) på Världsscoutjamboreen 2011.

– Våra tidigare nationella jamboreer och världsscoutjamboreen hade inte varit en sådan framgång utan alla ideella krafter. Jag vill skapa de bästa förutsättningarna för ett liknande engagemang och för uppdrag där du utmanas och växer som scoutledare och människa. Jag och Liza påbörjar snart vår rekrytering av en lägerkommitté och efter det kommer det att finnas uppdrag att hoppa på fram till sommaren 2017, berättar Viktor.

Nationell jamboree utvecklar Scouterna framåt

Liza är 43 år och bor i Västerås där hon också alltid varit engagerad i scouterna. Liza är lärare och driver sedan tre år tillbaka ett företag som stöttar skolor med olika tjänster. Som ett uppdrag är Liza just nu ansvarig för projektledarutbildningen på Scouternas folkhögskola.

– Alla Sveriges scoutkårer beslutar om en ny strategi för Scouterna på Demokratijamboree i höst. En av anledningarna till att jag ville anta utmaningen som lägerchef var att jag började se alla möjligheter som en nationell jamboree innebär för att utveckla Scouterna framåt, säger Liza.

Gedigen erfarenhet av jamboreeplanering

Liza har en lång planeringsbakgrund på tidigare nationella jamboreer och var ansvarig för departementet ”Module activities” på Världsscoutjamboreen.

– Jag vill utmana våra gamla ramar för deltagande och göra det möjligt för fler att delta så att vi når en större mångfald inom Scouterna även på ett klassiskt scoutläger. Tidigare har jag varit med om att med hjälp av jamboreerna framförallt utveckla Scouternas program och det skall vi fortsätta med. Denna gång vill jag också att vi satsar ännu mer på alla ledare som kommer med sina scouter så att de får inspiration och uppskattning, säger Liza.