”Moot Canada 2013 blir mäktigt!”

I sommar samlas närmare fem tusen scouter och ledare på årets stora Moot i Kanada. Loa Ahlqvist och Hannah Bauer har varit och rekat på lägerplatsen och vet redan att Moot Canada 2013 blir årets scoutupplevelse.

– Det som gör Moot Canada 2013 unikt är framförallt helheten. Med ett välutformat tema som går ihop med Mootets program har vi lyckats skapa en helhet som inte tidigare gjorts. Jag tror att detta kommer bli en stor upplevelse i sig och det ska bli roligt att följa deltagarna på denna resa och se deras utveckling, säger Loa Ahlqvist.

Han är arrangemangsansvarig och har tillsammans med en grupp på sex personer ordnat med allt som den svenska kontingenten kommer att uppleva under resan i sommar.

– Teamet består av sex personer alla med ett stort intresse för internationella scoutupplevelser. I teamet finns i stort sett alla scoutförbund och samarbetsorganisationer representerade. Fredrik Alhbin har hand om ekonomin och är en klippa på risk management, Hannah Bauer sköter kommunikation och marknadsföring, dessutom har hon sett till att vi får komma in på FN i New York! Caroline Meijer, fixar våra snygga kontingentsgrejer, Emelie Nilsson tar med säker hand befälet över resor och boenden och är även vår kanadaexpert. Sigge Birgisson löser anmälningar, fixar med fondansökningar och vet vart båten går ifrån och jag sköter kontakten med värdorganisationerna och Scouterna samt försöker se helheten, säger Loa Ahlqvist.

Den svenska kontingenten får alltså inte bara uppleva själva Mootet på lägerplatsen, utan även resan tillsammans med de svenska deltagarna på vägen dit.

– Man får uppleva storstadsscouting och FN i New York, fantastiska Niagara Fallen, vackra Manitoulin Island. Vi har försökt att visa det bästa från Nordamerika, hitta en röd tråd igenom resan och varva action med reflektion, naturen med staden. Dessutom får ni träffa ett fantastiskt gäng svenska scouter, vänner för livet, alla redo för ett oförglömligt äventyr, berättar Hannah Bauer.

Varför ska man åka med?

– Det finns väldigt många anledningar. Från vår sida får vi ju säga att det är vårt tema – ursprungsbefolkning – som kommer att sätta en unik prägel på upplevelsen. Från att lära sig mer om vårt eget ursprung hemma i Sverige via den globala upplevelsen på FN i New York till en stor festival med first nations i Kanada finns det mycket att upptäcka, tillsammans med kontingenten och på egen hand. Vi ville hitta något som Sverige och Kanada har gemensamt som inte är älgar eller hockey och kom då på ursprungsbefolkningen. Vi vet så lite om vårt eget ursprung och än mindre om den kanadensiska eller den globala verkligheten. Fast det finns så mycket spännande att upptäcka och ta till sig! Vi vill öka förståelsen hos våra deltagare för sammanhanget vi befinner oss i och den utmaningen det med sig för. Sedan är ett Moot ett unikt läger. Det finns få läger som är just för den åldersgruppen och de som är mellan 18 – 26 kan åka som deltagare och även som IST (26+) finns det ett brett program som man kan delta i och man träffar vänner för livet från hela världen. Just det internationella perspektivet är fantastiskt – är man nyfiken på internationell scouting är ett Moot det bästa man kan göra tack vare de internationella patrullerna och valfriheten i programmet, berättar Hannah Bauer.

Deltagandet kostar ganska mycket pengar, varför är det så dyrt?

Avgiften är ganska hög ja, 28.500:- Det man ska tänka på är att det ingår väldigt mycket i avgiften. Den största delen går naturligtvis till flygresorna, sen är lägeravgiften en stor del. Sverige klassas ju i Scoutvärlden som ett rikt land och därför subventionerar vi mindre rika länders deltagande med vår avgift. Sen tillkommer kostnader för rundresa, kontingentsutrustning, marknadsföring, gemensamma kostnader på kansliet, planeringsarbetet inför lägret med mera. De senaste två mooten har båda kostat runt 25.000:- den största skillnaden är att det är dyrare levnadskostnader i USA och Kanada jämfört med exempelvis Kenya där mootet var 2010, säger Hannah Bauer.

Vilken del av resan ser ni som arrangemangsansvariga mest fram emot?

– Jag ser fram emot workshopen på FN – det ska bli spännande att höra mer om vårt ämne ifrån olika perspektiv och framför allt se våra deltagare diskutera dessa viktiga frågor och höra vad de tar med sig hem från workshopen. Jag är säker på att de kommer få med sig många nya tankar, idéer och verktyg om hur vi kan förändra världen till det bättre, säger Hannah Bauer.

– Jag ser mest fram emot besöket på Manitoulin island. Manitoulin är en helt underbar ö i lake Huron med hela fem first nations bosatta. Ön blev en naturlig mötesplats för de olika stammarna eftersom den ligger där the great lakes möts och alla kan ta sig dit med kanot. På Manitoulin kommer vi bland annat att besöka en Pow wow, som är en traditionell festival för first nations kan man säga. Ca 15.000 deltagare och gäster, sång, dans, trummor och mat ifrån de olika indiankulturerna. Mäktigt! berättar Loa Ahlqvist.

Moot Canada 2013 går av stapeln i sommar och som svensk deltagare kan du anmäla dig till och med den 7 januari på Scouterna.se