Klara en kall kväll och natt i naturen

Redo att Leda - Burundi

I senaste numret av Scout får du tips om hur du klarar en kall natt i naturen. Här kommer ännu fler råd om hur du håller värmen vid lägerelden, hur du ska vara klädd i sovsäcken och hur du håller sovsäcken ren och fräsch. 

Josef Hegart, projektledare för frilutsutbildningarna Redo för naturen och Reclaim the friluftsliv, ger sina bästa tips för att du ska hålla dig varm och sova skönt genom en kall natt.

Håll värmen med lager-på-lager

”Lager på lager”-principen gäller alltid när du ska leva friluftsliv, oavsett om det är på dagen eller kvällen. Den innebär att du istället för få tjocka lager har flera tunna lager. Det är luften mellan kläderna som värms upp av din kroppsvärme. För en kall kväll är det lämpligt med ett par ullunderställsbyxor, ett par byxor, ett par ullstrumpor och skor på underkroppen (ett par täckbyxor om det är väldigt kallt och kanske snö också). På överkroppen är det bra att ha på sig en ullunderställströja, en skjorta/eller tunn tröja, en tjock tröja (gärna i ull) och en skaljacka. Mössa, vantar och halsduk är heller aldrig fel.

Håll koll på sovsäckens komforttemperatur

I bra sovsäckar står det temperaturangivelser, angivna i komforttemperatur och extremtemperatur. Komforttemperaturen betyder att det är behagligt att sova i sovsäcken när det är den temperaturen utomhus. Extremtemperaturen är den lägsta temperatur som sovsäcken klarar. Välj en sovsäck som har en komforttemperatur motsvarande den temperatur du förväntas sova i. En tre-säsongssäck är ofta ett bra val. Det betyder att sovsäcken är anpassad för vår-sommar-höst-säsong. Välj sovsäck efter säsong – är du för varm riskerar du att svettas, svettas du blir du blöt och blir du blöt blir du kall.

Skydda sovsäcken mot smuts

Skydda gärna sovsäcken och öka komforttemperaturen genom att använda sovsäcklakan och sovsäcksöverdrag.

Sovsäckslakanet (reselakanet) kryper du ner i och har inuti sovsäcken. Den skyddar sovsäcken från svett och smuts från din kropp och istället för att tvätta sovsäcken, vilket kan vara komplicerat, tvättar du lakanet. Dessutom ökar det komforttemperaturen med cirka 2 grader genom att det uppstår ytterligare ett luftlager som värms upp av din kropp. Försök att ha sovsäckslakan i naturmaterial. Det tycker kroppen om och svettas inte lika mycket som i syntetmaterial. Sovsäckslakan i siden är fantastiskt. De tar liten plats, är skönt mot kroppen och kyler när det är varmt och är varmt när det är kallt.

Sovsäcksöverdraget skyddar sovsäcken från smuts, jord, glödloppor och annat utifrån. Det är som en yttre sovsäck i ett tunt tyg. Det är viktigt att sovsäcköverdraget är sytt av ett tyg som ”andas” som t.ex. bomull men samtidigt är lite fuktavstötande. Om det inte andas blir det kondens mellan sovsäcken och sovsäcksöverdraget och sovsäcken blir blöt och kall. Vissa sovsäcköverdrag har nylon på undersidan. Många rör på sig när de sover och då riskerar sovsäcksöverdraget att snurra med och nylonen hamna överst. Då kan problemet med kondens uppstå.

Förstärk sovsäcken med ett duntäcke

En sovsäck med hög komforttemperatur kan förstärkas med ett duntäcke i barnstorlek (ca 100-115 cm x 115-130 cm) för att klara lägre temperaturer. Stoppa i duntäcket i sovsäcken så att du ligger i sovsäcken men under täcket för att få så bra effekt som möjligt. På detta sätt kan en sommarsäck göras till en höst-vårsäck och en höst-vårsäck till en vintersäck.

Rätt klädd i sovsäcken

Sovsäcken är gjord för att behålla värmen som din kropp ger ifrån sig. Det är alltså du själv som värmer upp sovsäcken. För att det ska fungera så bra som möjligt bör du ha få lager kläder mellan dig själv och sovsäcken. (Kläderna hindrar värmen från kroppen att komma ut och värma upp sovsäcken.) Ofta behöver du inte ha på dig mer än en t-shirt och ett par torra ullstrumpor. Vet du att det ska bli kallt, så ta på dig ett underställ, gärna av ull. Ull håller dig varm och den fukt som du svettas absorberar ullen upp och bevarar utan att den känns våt. En mössa är också bra att ha på sig efter som det är huvudet som exponeras för den kalla luften och det är genom huvudet som kroppens värme går ut. Är det så att det ändå blir kallt är det bättre att lägga en filt eller liknande ovanpå sovsäcken än att ta på sig mer kläder i sovsäcken.

Välj ett isolerande liggunderlag

Det är inte bara luften som kyler en kall natt utan även marken. Därför är det viktigt att ha ett liggunderlag som isolerar från kyla. Liggunderlagg i skummgummi med slutna celler är bra isolatorer. Det är extra viktigt att se till att liggunderlagget isolerar mot kyla ifall det är ett uppblåsbart liggunderlag, alltså ett som innehåller luft. Annars riskerar du att luften i liggunderlaget blir kall och därigenom blir också du kall.

Håll dig varm en kall kväll

För att hålla dig varm en kall kväll är en brasa alltid en bra idé. Träslag brinner olika bra och avger därför värme olika bra. Generellt kan sägas att desto hårdare träslag (ek, ask, alm, lönn, bok, björk) ju varmare eld. Även furu och gran ger bra eld tack vare att de innehåller mycket tjärämnen. En kall natt är en tallstubbe med töre (tjära) i riktigt bra att lägga på elden – den brinner länge och ger mycket värme, men är inte så lätt att få tag i. Då kan en stockeld istället vara bra. När du haft fin vanlig eld brinnande och du inte ska använda den till mer än mys och värme är det läge att lägga på två stockar intill varandra. Lägg dem såpass nära att det brinner mellan dem men så pass långt isär att de inte kväver elden. Dessa kommer sedan brinna länge under kvällen och både ge värme och ljus.

Håll värmen runt elden

När ni sitter runt elden blir det gärna varmt om framsidan på kroppen men du fryser kanske lätt om ryggen. Att ha en filt att lägga om ryggen är därför skönt. Om den dessutom delas med en kompis blir det både mysigt och varmt. En filt i tättvävd ull är bra. Den är varm och står emot glödloppor och fukt bra. Fleecefilt bör du undvika vid elden eftersom den smälter om den börjar brinna.

Tips i Aktivitetsbanken

I Aktivitetsbanken finns tips för dig som vill lära dig mer om att bygga en eldstad enligt konstens alla regler.

Aktivitetsbanken: Bygga eldstad »