Vi måste skapa trygga möten överallt

tm

I Scouterna har vi sedan flera år tillbaka arbetat förebyggande för att hindra mobbning, kränkningar och övergrepp i vår verksamhet. Nu måste vi sprida våra värderingar även utanför scoutrörelsen, skriver Carin Grundberg-Sandell, projektledare för Trygga Möten.

I Scouterna har vi sedan flera år tillbaka arbetat förebyggande för att hindra mobbning, kränkningar och övergrepp i vår verksamhet. För oss är det självklart att man som scout ska känna sig trygg på hajker och avdelningsmöten, och därför fortsätter vi att kontinuerligt utbilda ledare i hur man genomför Trygga möten. Men nu sprider vi våra värderingar även utanför scoutrörelsen, vi erbjuder Sveriges ungdomsorganisationer till att använda  webbkursen  Trygga Möten – överallt som vi tagit fram för organisationer som inte är anslutna till Scouterna, den är fri att använda utan kostnad.

Vi ser att övergrepp förekommer inom alla ungdomsverksamheter och om vi verkligen ska göra skillnad kan vi inte hålla vårt arbete och alla våra erfarenheter för oss själva. Genom att visa upp våra värderingar och dela med oss av våra perspektiv får vi tryggare möten över hela Sverige. Sprid gärna Trygga Möten – överallt i dina egna nätverk och påminn dina scoutvänner om att göra Trygga Möten-kursen för oss scouter.

• Ludvig Tester

testkommentar