De får utmärkelsen Årets scouthjältar!

ihop

Scouternas nomineringskommittén med elva scouter och 100 slumpmässigt utvalda scoutledare har varit med i arbetet med att välja ut de personer som i år får utmärkelsen Årets scouthjältar för sitt engagemang i Scouterna. De som nu, för första gången får utmärkelsen är Mimar Youssef från Jesus söner scoutkår, Max Engman, Lukas Castan, Pontus Stadig från Älvsjö scoutkår samt Kårstyrelsen Kisa scoutkår.

Nomineringar

Klarare – en klart lysande förebild går till Mimar Youssef, Jesus söner scoutkår.

_DSC4203

Mimar Youssef var scout i Syrien och kom till Sverige 2014. Mimar såg ett tydligt behov av en mötesplats för nyanlända ungdomar och startade Jesus söner scoutkår. Scoutkåren fick redan under det första året 70 medlemmar och idag är de ca 100, de flesta är nyanlända. Ett av kårens mål är att stötta medlemmarnas integration i det svenska samhället. Trots brist på lokal och samlingsplats har kåren veckovisa samlingar och musikträningar på allmänna platser,  i bibliotek och i skogsgläntor. Mimar är snäll, ödmjuk och respektfull och ställer alltid upp för kårens medlemmar – en riktig förebild!

”Jag känner mig glad och ärad att få ta emot denna utmärkelse. Detta kommer att stimulera oss till att utvecklas ännu mer inom scoutingen. För mig betyder scouting kunskaps- och erfarenhetsspridning och allmän utveckling. Man mår bra av att vara scout”, säger Mimar Youssef.

Vassare – höga förväntningar som överträffas – Max, Lukas, Pontus, Älvsjö scoutkår

_DSC4218

Max Engman, Lukas Castan och Pontus Stadig är tre utmanarscouter som gör mycket för scoutkåren, mycket mer än vad man kan förvänta sig! De har tagit ett stort ansvar på upptäckaravdelningen där de förbereder, planerar och genomför verksamheten. Dessutom tar de hand om scoutkårens hus där de flera gånger i veckan fixar, förbättrar och underhåller. Genom sitt agerande har de fått stort förtroende från övriga ledare och kårstyrelsen. Nu har de också tagit över ansvaret för den årliga julmarknaden som omsätter mer än 100 000 kronor. Utan dessa tre skulle inte kåren vara vad den är idag!

”Vi är väldigt stolta över att få denna utmärkelse, det visar att det vi gör är bra och det är även en bekräftelse på vårt arbete. Vi kommer fortsätta att engagera oss precis som tidigare, eftersom vi fått den på grund av att vi gör det vi gör”, säger Max, Lukas och Pontus.

Bredare – en gemenskap som attraherar fler går till Kårstyrelsen Kisa scoutkår

_DSC4228

Kårstyrelsen Kisa scoutkår har på ett självklart, generöst och genomtänkt sätt skapat möten mellan scouter och nyanlända. De har skapat ett introduktionsprogram till svenskt frilufts- och föreningsliv som ger deltagarna verktyg för att bli en del av lokalsamhället och det engagemang som finns här kring både föreningsliv och friluftsliv. Mötena blev så lyckade att kåren i höst erbjuder hela gänget nyanlända att bli en del av sitt utmanarlag. På så sätt gör kåren konkret skillnad i lokalsamhället, skapar en bredare verksamhet och gör världen en smula bättre!

”Vi är väldigt glad över att få ta emot denna utmärkelse, att vara scouthjälte låter som något väldigt fint. Att mötas runt en matlagningsaktivitet, utomhus, över en öppen eld eller stormkök öppnar upp för både möjligheter att lära känna varandra, och låta var och en utvecklas utifrån sin egen nivå. Där kan Scouterna vara med och påverka samhället och bygga broar mellan människor” säger Fredrik Larsson.

Läs mer om scouthjältarna nu i veckan på scout.se.