Budskap för Sankt Georgsdagen 2016

Funktiona?rssamling

Den 23 april varje år firar scouter över hela världen Sankt Georgsdagen. Utgångspunkten för dagen är berättelsen om riddaren Georg som genom sitt mod räddar en by från en fruktansvärd drake. I årets Sankt Georg-budskap berättar vi historien om en annan modig hjälte och förebild.

Hjälten i denna berättelse föddes år 1997, och är därför inte mycket äldre än många av er scouter. Hon växte upp i Pakistan, och var precis som vilken ung tjej som helst. Men för ungefär fyra år sedan blev hon världskänd, sedan hon vägrade acceptera att några försökt förbjuda henne och andra unga tjejer att gå i skolan.

Malala Yousafzai, som den unga flickan heter, är långt ifrån ensam. Runt om i världen lever 58 miljoner barn som inte får gå i skolan. Trots att det faktiskt är en mänsklig rättighet, och det står också i Barnkonventionen.

Problemet är inte bara att barn som inte går i skolan aldrig får lära sig läsa och skriva. Bristen på utbildning innebär dessutom att många inte får tillräcklig kunskap om hälsa och sjukdomar, att de har svårt att utbilda sig vidare eller att få ett jobb.

Så tillbaka till Malala, som i oktober 2012 utsattes för ett mordförsök när hon stod upp för tjejers rättighet att få gå i skolan. Vintern 2014 tilldelades hon Nobels fredspris för sitt arbete mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn. Det är en av världens finaste utmärkelser.

Nobelkommittén skrev i sin motivering att Malala visat att även barn och unga kan bidra till att förbättra sin egen situation och att de kan förändra världen. Precis som vår vision i Scouterna – Unga som gör världen bättre.

I Scouterna vill vi att fler barn och unga blir förebilder, som visar mod, omtanke och handlingskraft. Precis som Malala. Nyligen deltog några sådana förebilder, som är scouter, på stora möten i Förenta Nationerna (FN) när alla världens länder beslutade om nya hållbarhetsmål. Målen handlar om hur världen ska bli bättre. Under de kommande 15 åren har vi lovat varandra att uppnå tre saker:

1. Att utrota extrem fattigdom,
  2. Att minska ojämlikheter och orättvisor.
  3. Att lösa klimatkrisen.

Och det är här vi kommer in, alla scouter. Målen beslutades i FN på global nivå, men det börjar här på hemmaplan. Om målen ska kunna fungera måste alla känna till dem.

I Scouterna vill vi göra något åt världens orättvisor. Finns det kanske något omkring dig som du skulle vilja ändra på? Som du inte tycker är bra eller rättvist? Fundera med dina scoutkompisar, och bestäm hur ni vill göra skillnad!

Läs mer om de globala målen för hållbar utveckling

The Goals – Scouterna är partners till hemsidan TheGoals.org där du som scout kan registrera dig som världsförändrare. Är du redo?

Globala målen för hållbar utveckling – på globalamalen.se kan du läsa mer om världens 17 nya hållbarhetsmål. Vilket eller vilka vill du vara med att uppnå?

Tips på aktiviteter för Sankt Georgs-firandet

Programstöd

På Leda scouting-sidorna hittar du stöd och tips hur du som ledare kan arbeta med lokalt och globalt samhällsengagemang. Där finns också aktivitetspaket för att jobba med ”Människor på flykt”, ”Gör världen bättre!”, ”Jämlikhet & Normer” och ”Antirasism”.

Leda scouting > Tema lokalt och globalt samhällsengagemang

Aktivitetsbanken

I Aktivitetsbanken hittar du pysselaktiviteten Tillsammans gör vi skillnad. I övningen får scouterna fundera på hur de kan hjälpa andra och tillsammans välja ut sätt för att tillsammans göra skillnad.

Aktivitetsbanken: Pyssel Tillsammans gör vi skillnad »

Aktivitetspaket Samhällsengagemang

På Leda scouting-sidorna finns åldersgruppsindelade aktivitetspaket på temat Samhällsengagemang. Aktivitetspaketen ligger längst ned på respektive åldersgruppsida.

Leda scouting: Spårare »

Leda scouting: Upptäckare »

Leda scouting: Äventyrare »

Leda scouting: Utmanare »

Leda scouting: Rover »

Boken Göra skillnad

I Göra skillnad möter du 29 unga människor, varav 16 är scouter, som alla valt att engagera sig för att på något sätt åstadkomma förändring i sitt närområde eller på den globala arenan.

Boken Göra skillnad i Scoutshopen »