Från koja till slott

Idag postade jag ett brev till Regeringskansliet i Stockholm. Det är inte så ofta, vårt fokus är ju för det mesta på alla fantastiska äventyr och scouter ute i landets scoutkårer, scoutdistrikt och samverkansorganisationer. Men ibland händer det att regeringen och Regeringskansliet undrar vad vi tycker.

I detta fallet handlar det om examenskriterier för lärare på landets folkhögskolor. Och som ni ju säkert vet har Scouterna en folkhögskola – alla scouters folkhögskola. Därför ger vi nu vår syn på hur förslagen till utbildningen för folkhögskollärare ska uppdateras eller förändras.

Det som är speciellt med scouting jämfört med så många andra organisationer eller företag jag möter är att vi alltid litar på varandra. Jag blir ofta alldeles varm inombords när jag tänker på hur fint det är med vuxna som vågar lita på unga, som ger ansvar och tillit att vi gemensamt klarar av saker och gemensamt växer.

Jag blir också lite varm inombords när jag tänker på hur unika vi är när vi fortfarande idag samarbetar – ideella och frivilliga ledare tillsammans med vår superduktiga anställda personal. Det ställer mycket krav och är lite speciellt att få det att fungera, kanske är det just därför många andra undrar hur vi egentligen gör och hur vi lyckas?

Om detta står det en del i det brev som i morgon landar på Regeringskansliet. Om hur scouting utvecklar människor, om hur vi ger unga och vuxna från alla delar av samhället ny kunskap, bildning och färdigheter. Det står om vårt arbete för demokrati, om hur vi är en röstbärare och hur allt detta kan bli bättre för många fler – om fler fick inspireras av det där mötet med folkbildningen och mötet mellan ideellt och professionellt.

Idag postade jag ett brev till Regeringskansliet. Och igår pulserade jag genom blöt snö med en grupp scouter i Sundsvall. ”Från koja till slott” säger en ibland, och nog kan väl dessa dagarna vara just en sådan blandning eller resa…

//Martin Björgell

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna