År 2023 når vi 100 miljoner unga scouter?

Tillsammans med nära 1000 scouter från över 140 länder befinner sig nu en delegation från Scouterna (The Guides and Scouts of Sweden) på världsscoutkonferens i Slovenien. Under drygt en vecka diskuterar vi, debatterar, lobbar och påverkar framtiden för världens största ungdomsrörelse, WOSM (World Organization of the Scout Movement) med ca 40 miljoner medlemmar.

Under konferensen har vi nyss beslutat om en ny strategi för den globala scoutrörelsen. Tillsammans är förhoppningen att växa för att nå fler unga, göra större skillnad och bli ännu bredare.

Vision 2023:

”By 2023 Scouting will be the world’s leading educational youth movement, enabling 100 million young people to be active citizens creating positive change in their communities and in the world based on shared values.”

Detta koncentreras globalt genom sex strategiområden, där fem avser ge riktning för olika fokusområden och ett anger förutsättningarna för att lyckas med dessa.

• 1. Ungdomsinflytande (Youth Involvement)
  • 2. Program och utbildning (Educational Methods)
  • 3. Mångfald (Diversity & Inclusion)
  • 4. Samhällsengagemang (Social Impact)
  • 5. Kommunikation och externa relationer (Communications & External Relations)
  • 6. Styrning och ledning (Governance)

Kanske noterar ni att detta liknar den riktning som föreslås också utkastet till ny strategi för Scouterna 2015-2025. Det som nästan 6000 scouter i Sverige sagt och givit input kring är samma vision och förhoppningar som flera miljoner scouter i över 140 länder också önskar.

I vårt utkast som beslutas om på Demokratijamboreen i november 2014 ser motsvarande områden ut enligt följande:

Föreslag, Scouternas strategi 2015-2025:

”Vi vill att alla barn och unga ska få möjlighet att uppleva scouting, i vår verksamhet som är så bra att ingen kan tänka sig något roligare eller mer utvecklande. Vi gör det genom att överträffa scouternas förväntningar i varje möte och genom att scouterna utvecklas till förebilder i vår gemensamma rörelse.”

Detta förklaras i vår vision och mission, och arbetas med i fyra strategiområden:

• 1. Scouterna utvecklas till förebilder
    – Vi har ett inkluderande och lyssnande ledarskap
    – Vi bygger en välkomnande och stolt gemenskap
    – Vi gör det enkelt och roligt att påverka
    – Vi lyfter scouter som förebilder
    – Vi ses som föregångare med stort hjärta
    – Vi skapar världsförbättrare
    – Vi har ett brinnande samhällsengagemang som gör skillnad både lokalt och
    globalt
  • 2. Vi överträffar scouternas förväntningar i varje möte
    – Vi använder vårt program i allt vi gör
    – Vi utvecklar Scouternas program kontinuerligt
    – Vi fokuserar på ledarskap
    – Vi skapar utbildning för alla ledare
    – Vi ligger i framkant och utvecklas i takt med tiden
  • 3. Fler ska få uppleva scouting
    – Vi har tydliga målsättningar för tillväxt
    – Vi välkomnar alla
    – Vi gör scouting i olika former
    – Vi behåller våra medlemmar
    – Vi är en del av den världsomfattande scoutrörelsen
  • 4. Förutsättningar
    – Vi fortsätter arbetet med att utveckla vår organisation
    – Vi utvecklar vår ekonomi
    – Vi får ett mervärde av våra anläggningar

Världens största ungdomsrörelse ska bli ännu större, ännu bredare och göra ännu större skillnad i samhället. Häng med på resan – detta kommer bli coolt!

Häsningar,
Martin Björgell, ordförande Scouterna

PS: Tidigare i veckan blev 27-åriga finlandssvenska Karin Ahlbäck, Sveriges kandidat, återvald till världsstyrelsen med högst röstetal av samtliga kandidater. Det är sjukt häftigt och visar att det går att göra skillnad oavsett ålder globalt – i en organisation med 40 miljoner medlemmar, som som ni ser av visionen ovan har siktet ställt betydligt högre än så!

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , , , , , , av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna