Vad spelar en policy för roll, egentligen?

Visst har vi alla tänkt på det någon gång. Under diskussioner och omröstningar om policys, stadgar eller riktlinjer. Kommer det göra skillnad? Vad spelar det för roll, egentligen?

Denna veckan har jag fått två exempel som visar att det gör skillnad!

• Exempel 1: Barbados

Tidningen The Barbados Advocate rapporterar i veckan från Barbados Boy Scout Associations årsmöte hur deras ordförande eldat på medlemmarna. ”Scouting måste utvecklas” / ”Scouting must evolve”. Och anledningen hänvisas till den utveckling och tempo som ägt rum i och från världsorganisationen, WOSM.

Det har inte skett av en slump. Och det är många som gjort insatser i det arbetet. Inte minst scouter från ett litet land på det norra halvklotet. I styrelser, arbetsgrupper och genom projekt har Sverige påverkat och utvecklat scouting i världen. Genom att bjuda in världen till ett fält utanför Kristianstad visade vi vad scouting kan göra, att vi är relevanta och att det finns mer att ge.

Tro mig, det har varit en del torftiga dokument och många sena nätter för många. Men det har gjort skillnad. Och det har fått fart på en nationell organisation på Barbados, som nu vill ta nästa steg och utveckla scouting för framtiden.

I Sverige gör vi samma sak, och nästan 6000 personer har redan bidragit. Hjälp oss du också genom att ge feedback på utkastet till Scouternas nya strategi för 2015-2025!

• Exempel 2: 45 miljoner världsförbättrare

För lite mer än tre år sedan tog vi vår demokratimodell ”Påverkanstorget” och exporterade det till Brasilien. Under World Scout Youth Forum samlades unga från hela världen för att diskutera vad unga scouter vill se i framtiden, hur vår världsrörelse skulle utvecklas och ge råd till den stora Världsscoutkonferensen, WSC.

Vi diskuterade och debatterade. Och det ledde till att Världsscoutstyrelsen tillsatte en arbetsgrupp, Human Rights Task Force. Den gruppen presenterar nu sina slutsatser, och det är med stolthet jag kan läsa förslag och rekommendationer som har chans att föra scouting ett steg i rätt riktning.

Bland annat föreslås utbildning i mänskliga rättigheter bli en grundläggande del i scoutprogrammet för alla åldersgrupper i alla länder. Det kommer göra att över 45 000 000 barn och unga varje år får ta del av och lära sig om sina okränkbara rättigheter. Arbetsgruppen önskar att varje scoutorganisation måste säkerställa att alla de som vill följa vårt syfte, värdegrund och metod ska få göra det och få vara sig själv precis som en är. Jag hoppas det kommer leda till att vi får se ännu fler scouter som förebilder framöver, och att vi tar täten och leder utvecklingen för stora internationella ungdomsorganisationer!

Det började som en punkt under ett årsmöte, utvecklades under ett påverkanstorg, och nu läggs det fram av både en arbetsgrupp och en världsstyrelse. Så vad spelar en policy för roll, egentligen?

Svaret är nervkittlande. Det kan spela all roll. För fler än 45 miljoner barn och unga kommer de raderna göra skillnad. Skillnad som får ringar på vattnet och som flyttar scoutrörelsen framåt!

I november är det dags för vårt årsmöte, Scouternas stämma. Hur vill du förändra världen – och med vilken punkt på påverkanstorget börjar den resan? Du avgör, du gör skillnad – tillsammans förändrar vi världen!

Vänligen,

Martin Björgell, ordförande Scouterna