Bortom siffrorna

”En enskild individs känsla
av något ses sällan som
en tillräcklig anledning
för att skapa förändring i
en organisation, men ett
mönster av känslor och
upplevelser är inte något
som går att ignorera.”

Så inleds rapporten ”Bortom siffrorna” från Maktsalongen, som i sin rapport granskat jämställdheten inom det unga civilsamhället (dvs. barn- och ungdomsorganisationerna).  På omslaget går det att notera en glädjande siffra. Andelen som definierar sig som kvinnor i styrelser på förbundsnivå för scoutförbund uppgår till 45%. För Scouterna är siffran 55%. Siffermässigt alltså jämställt. Men även om vi arbetat länge för att sträva efter en jämn könsfördelning i styrelser och arbetsgrupper återstår en del. På lokal nivå, i scoutkårer och distrikt är det fortfarande oftare män som får förtroendeposterna. Och framförallt lite äldre män. Utvecklingen har dock rört sig framåt i bra fart och om man ser till siffrorna är vi idag på många sätt en jämställd rörelse, vad gäller de traditionella könsrollerna man och kvinna, i våra styrelser.

”Det finns
jämställdhetsproblem i det
unga civilsamhället. Det
kanske inte alltid syns på
siffror, men om vi lyssnar
på de berättelser som finns
bland våra styrelseledamöter,
anställda, ideellt aktiva och
medlemmar framträder
bilden tydligt.”

Strukturer kan synligöras med statistik och siffror, men rapporten visar att det inte alltid är så enkelt. Hur ska vi då göra för att bli en mer jämställd rörelse där alla barn, unga och vuxna får samma möjligheter? Rapporten ”Bortom siffrorna” ger oss fem goda råd:

1. Arbetet med jämställdhet kan inte reduceras till ett projekt.
  2. Det krävs en ledning som vill och ser vikten av att arbeta aktivt med jämställdhet.
  3. Jämställdhet är inte ett individuellt problem, det är ett strukturellt problem som drabbar hela organisationer.
  4. Att ha tydliga mål för organisationens jämställdhetsarbete är avgörande för att lyckas.
  5. Du som läser det här är antagligen ledare i din organisation. Som ledare har du en extra viktig roll.

Nästa helg har vi styrelsemöte i Malmö. Jag tänkte passa på att mäta lite. Hur fördelar sig talartiden för vår styrelse under mötet? Vem eller vilka gör flest inlägg i våra diskussioner? Används härskartekniker eller framträder några andra strukturer som vi behöver arbeta med? Utöver det kommer vi diskutera policys, verksamhetsplan och strategi. Vår policy är tydlig på området, och jag är stolt över att vi i underlagen inte reducerat jämställdhet eller jämlikhet till ett projekt. Det genomsyrar allt vi gör!

Hur arbetar du och din scoutkår för att alla ska få samma möjligheter? Hur ser det ut bortom era siffror?

Hälsningar, Martin Björgell, ordförande Scouterna

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna