Om EU, gemenskap och 40 000 scouter

De båda scouterna tittade på varandra. Blickarna möttes medan sorlet från lägret runt omkring blandades med knastrande ved i eldstaden. Marken var fuktig från daggen som började lägga sig, men stämningen var ändå hög. De talade inte samma språk, men de förstod varandra ändå. De delade en gemenskap.

Sommaren 2011 samlades 40 061 tonåriga scouter utanför Kristianstad på världens hittills största världsscoutläger, 22nd World Scout Jamboree. Dessa över fyrtiotusen unga kom från fler än 150 länder, från alla världsdelar och från alla religioner eller livsåskådningar. Från alla bakgrunder, länder och identiteter. Oavsett hudfärg, sexualitet eller könsidentitet delade de en gemenskap.

Söndagen den 25 maj 2014 var det val till Europaparlamentet. Endast hälften av de svenska röstberättigade medborgarna utnyttjade sin röst, och av dem valde flera att rösta på politiker eller företrädare som driver en tydlig politik som placerar människor i fack och i termer. För deras hudfärg, bakgrund, tro och religion eller syn på andra människor. Epiteten i valrörelsen har blivit många, där anhängare längs hela den politiska höger- och vänsterskalan pådyvlat varandra öknamn och smädelser. De har inte delat en gemenskap. Istället polariserar de oss människor, och antyder att vi är olika.

Jag minns sommaren 2011 av flera skäl. Jag minns kvällen då två scouters blickar möttes framför lägerelden. En av dem kom från Israel och den andra från Palestina. I sina hemländer råder sedan länge en politisk kamp, men på världens största scoutläger rådde en annan stämning. Tillsammans delade de historier och berättelser, sjöng samma sånger och lekte samma lekar. De delade en gemenskap, oavsett situationen i sina hemländer.

Jag minns våren 2011 när jag samtalade själv med scouter från Saudi Arabien, USA, Kenya och Azerbajdzjan. Vi delade inte alltid samma syn på samhällets utmaningar, på normer eller förväntningar. Men vi accepterade varandra. Jag som öppet homosexuell fick inga fördömande tilltal från scouter med bakgrund i länder där homosexualitet är förknippat med våld och utanförskap. Tillsammans flyttade vi gränser och vi har fortsatt att göra det.

På det där scoutlägret i Skåne sommaren 2011 deltog kristna på fredagsbön, muslimer på gudstjänst, hinduer på högmässa och buddister på disco. Scoutrörelsen är ett levande bevis på att mångkultur och mångfald är förenligt. Vi kunde tillsammans bygga upp en av södra Sveriges största städer och leva i symbios och samförstånd med varandra. När många talar om EU som ett fredsprojekt med en vision som ligger långt borta levde i scouter tillsammans i den visionen sommaren 2011. Och vi gör det varje sommar runt om i världen på olika läger och arrangemang.

Visst, även solen har fläckar, och vi håller inte alltid med varandra. Men vi visar att det går. Det är också just därför det är möjligt för Scouterna att ta initiativ till kampanjen #värstafördomen som låter den som vill dela med sig av sina upplevelser av fördomar och tips för ett öppnare Sverige till andra. Samhällets begränsningar och normer är skapade av rädsla, okunskap och oförståelse. Den som lär sig tidigt i livet att leva bredvid och med olika människor skulle aldrig kategorisera andra utifrån fördomar som grundar sig i sådant som ras, hudfärg, ålder eller kön. Vi människor är så mycket mer än så!

Europaparlamentsvalet 2014 visar tydligt att det behövs fler scouter i världen, och att vi tillsammans med andra behöver fortsätta samtalet om värderingar, normer och fördomar. Det är därför satsningar som #värstafördomen behövs, för att fler ska kunna möta andra människors blickar. Som de två scouterna från Israel och Palestina, eller från Sverige och Saudi Arabien. Som tillsammans kan visa – att det går att dela en gemenskap.

Vilken är din #värstafördomen?

Hälsningar,
Martin Björgell, ordförande Scouterna

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , , , , , av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna