Bilda + Sensus = Sant!

”Om det är något vi vet säkert, är det att vi inte vet exakt hur det kommer att bli. Men vi vet att vi vill göra resan med er.”

I helgen som gick var det inte bara val till Europaparlamentet. Det var också årsmöte för Sensus studieförbund, eller rättare sagt extra årsmöte. Sensus är Scouternas studieförbund, och är en viktig del i vårt bildningsarbete. Ibland är orden främmande, men enkelt förklarat hjälper Sensus oss att nå ut med exempelvis vårt programarbete till fler scouter. Det gör att vår verksamhet blir bättre och att det blir enklare att vara ledare!

Genom ett fantastiskt samarbete mellan Scouterna och Sensus studieförbund får alla scoutkårer tillgång till programmaterialet till scouterna utan kostnad. Samarbetet går i korthet ut på att de scoutkårer som under ett år genomför delar av verksamheten som studiecirkel hos Sensus får allt relevant programmaterial. Läs om hur du kommer igång och vad som gäller för att kunna ta del av erbjudandet på scoutservice.se.

Bilda + Sensus = Sant!

Under årsmötet fattade både Sensus och studieförbundet Bilda beslut om ett samgående för att bilda ett nytt gemensamt studieförbund. Omvärldsanalysen är att vi kan göra mer och bättre tillsammans, att det finns ett behov för ett starkt studieförbund som arbetar med mångfald och livsfrågor samt hänger med när formerna för engagemang förändras.

Vi gläds med beslutet. Genom samgåendet samlas fler av landets scouter i ett och samma studieförbund. På samma sätt som Scouterna idag rymmer alla landets scouter kommer nu vårt studieförbund på samma sätt också inkludera de scouter som också är Equmenia eller syrisk-ortodoxa.

Framtiden då?

Vi vet faktiskt inte exakt hur den kommer att bli. Men vi vill och vågar tro att vi kan göra mer tillsammans. En stark organisation kan fokusera mer energi på utveckling för att möta dagens och framtidens utmaningar. Ett gemensamt studieförbund kan fokusera mer arbete lokalt, nära sina medlemsorganisationer.

Under årsmötet pläderade vi scouter positivt för ett samgående. Genom historien har vi gjort samma resa flera gånger, och vår började 1909. Då påbörjades de första diskussionerna om en gemensam scoutrörelse i Sverige. Under 1900-talet skedde flera sådana, när pojk- och flickscoutförbund slogs samman, när nya sektioner välkomnades till KFUK-KFUM:s scoutförbund och när nya samarbeten såg dagens ljus, exempelvis genom Sveriges katolska scouter och Sveriges Muslimska Scouter. Hösten 2012 gjorde vi det igen, genom bildandet av Scouterna – alla scouters scoutrörelse.

Precis det vi sa till de andra medlemsorganisationerna på Sensus stämma fortsätter jag också att säga till scouter jag möter när vi besöker scoutkårer, distrikt, arrangemang och årsmöten:

Hälsningar,
Martin Björgell, ordförande

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , , , , , , , av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna