För ett öppnare Sverige!

I mer än 100 år har scoutrörelsen utmanat samhället och flyttat gränserna för vad många trott var möjligt. När en grupp unga tjejer år 1910 tog initiativ till att starta verksamhet också för kvinnor utmanade flickscouterna samhällets normer om hur en ung kvinna skulle vara och bete sig. Flickorna fick bli aktiva subjekt, engagera sig i äventyr och friluftsliv och utveckla sitt eget ledarskap. Det är inte konstigt att dessa senare blev bland de första stora företagsledarna, riksdagspolitikerna eller samhällsbärarna i Sverige. 

På samma sätt blev Scouterna en motor när personer med olika typer av funktionsnedsättning började inkluderas i föreningslivet på 1960-talet. Genom Scouternas folkhögskola utbildades ledare i hur man kunde skapa en inkluderande verksamhet, i många lokala föreningar arrangerades särskilda läger och projekt och nationella nätverk startades. Idag finns tips och stöd i programmaterial, böcker och fördjupningslitteratur för anpassat ledarskap för scoutledare.

 

Vilka utmaningar kan vi lösa i dagens Sverige?

Scouterna förändras och förnyas när utmaningarna för barn och unga tar sig nya uttryck. I det Sverige vi lever i idag finns nya utmaningar som vi kan vara med att lösa. Därför tar nu Scouterna initiativ för att stötta en grupp unga som har särskilda utmaningar.

I vintras träffade jag två eldsjälar som brinner för unga hbtq-personers rättigheter och hälsa. En av oss var ordförande för Scouterna, en för RFSL Ungdom och en för Stockholm Pride. Tillsammans såg vi en möjlighet för Scouterna att med vår kompetens kring trygga möten och stora läger skapa en nationell mötesplats där unga från hela Sverige skulle kunna samlas. Syftet: att ge unga hbtq-personer en möjlighet att se att en aldrig är ensam, att kunna bli tryggare i sig själv och att få nya vänner för livet.

Att detta behövs är helt självklart. Titta på filmen nedan från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tid Ungdomsstyrelsen):

 

Hur mår unga hbtq-personer? from MUCF on Vimeo.

 

Är du den vi söker för rollen som projektledare/lägerchef för Sveriges första nationella storläger för unga hbtq-personer?

Sök uppdraget via www.scouterna.se/ideellauppdrag senast den 4 juni!

”Sommaren 2015 samlas hundratals unga från Scouterna och RFSL Ungdom för att lära känna nya vänner, bli mer trygga i sig själva och få uppleva den bästa sommaren i livet. Lägret riktar sig till unga hbtq-personer och är öppet för unga oavsett medlemskap i Scouterna idag. Sommarlägret syftar till att skapa en nationell mötesplats där unga homo, bi, trans, och queer-personer får vara sig själva och utvecklas till sin fulla potential. Vill du vara med och göra lägret möjligt? Vill du leda planeringsorganisationen för Sveriges första nationella storläger för unga hbtq-personer?”

 

Vad kan en göra mer?

  • Engagera dig i, eller bjud in nätverket Regnbågsscouterna till ett möte med dina scouter eller scoutkåren. Läs mer här: http://www.scoutservice.se/paverka-scouterna/scoutnatverk/regnbagsscouterna/
  • Köp ett Regnbågsscouterna-märke i Shoutshopen och sätt på din scoutskjorta. Visa för dina scouter eller kompisar att du stöttar och är öppen för alla oavsett deras sexuella läggning eller könsöverskridande identitet- och uttryck. Köp här: http://www.scoutshop.se/regnbagsscouterna-marke
  • Häng med i paraden på West Pride i Göteborg den 1 juni 2014, eller gå på seminariet ”Tryggare fritidsverksamhet – för alla” den 30 maj. Läs mer på Scoutnytt: http://www.scoutservice.se/artikel/vi-ses-pa-west-pride/
  • Gör som scouten Frida, som var en av de som tog initiativ till Jönköping Qom Ut år 2013. Eller som scouten Albin som engagerat sig i #stoltilund som den 7 juni 2014 samlar engagemang i Skåne? Kan du eller din scoutkår starta något nytt i er ort? Boka också in den 2 augusti då det är dags för Stockholm Pride Parade.

 

Under sin första månad som president i Sydafrika myntade Nelson Mandela begreppet ”rainbow nation”. Scouten Mandela och ärkebiskop Desmond Tutu, även han scout, har sedan fortsatt sprida uttrycket i världen. Det är verkligen på tiden att vi scouter kraftsamlar för olika initiativ för att skapa en öppen scoutrörelse där alla får plats. Och genom det ge unga plattformar för att bidra till ett öppnare Sverige!

Det kanske inte är klart om en vecka, en månad eller ens kanske om flera år. Men vi som scouter kan klara det tillsammans. För vi har gjort det förr, som på 1910-talet eller 1960-talet!

 

Med öppna scouthälsningar,
Martin Björgell, ordförande Scouterna

En reaktion på “För ett öppnare Sverige!

  1. Pingback: Summering av folkfesten #stoltilund | Junhede Consulting

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>