#värstafördomen

I helgen lanserade Scouterna en kampanj för ett öppnare Sverige. Vi vill visa att alla har, och råkar ut för, fördomar som varje dag begränsar människor. Genom att bli medvetna om våra egna och andras fördomar kan vi agera för att samhällets orättvisor ska bli mindre, och genom #värstafördomen vill vi att scouter och andra ska dela med sig av sina upplevelser och tipsa om hur vi kan stå upp mot fördomar och normer och verka för ett öppnare samhälle.

Vad kan du göra?

I sociala medier, som Twitter och Instagram vill vi att du berättar om orättvisor och diskriminering som du upplevt, eller om tips hur vi kan motverka fördomar tillsammans. Skriv en tweet eller filma ett 15 sekunders klipp på Instagram där du berättar antingen:

”En fördom andra har haft om mig är… #värstafördomen”

”Mitt bästa tips för ett öppnare samhälle är… #värstafördomen”

Varför gör Scouterna detta?

Vi vill att fler ska få uppleva scouting, och vi vill ta ansvar och bidra till ökad mångfald – såväl inom Scouterna som i samhället i stort. Genom att höja vår röst i mångfalds- och diskrimineringsfrågor vill vi visa hur Scouterna kan stimulera unga till aktivt ansvarstagande.

Projektet Värsta fördomen och kampanjen #värstafördomen är en viktig del i Scouternas arbete för ökad mångfald. Det handlar till en början om att vi ska leva efter och bygga gemenskap kring vår värdegrund. Men också om att skapa ett bredare engagemang och visa att Scouterna är en rörelse som är en del av och en viktig positiv kraft i samhället.

Berättelserna som lämnas på Twitter och Instagram kommer användas under året. De bästa tipsen kommer också samlas in och spridas till alla de som vill gå före med oss i mångfaldsfrågan för att skapa ett öppnare Sverige där alla får plats. Allt samlas på #värstafördomen och på varstafordomen.se.

Dela gärna med dig av dina upplevelser och bästa tips. Ensam kan du lyfta din berättelse, tillsammans kan vi öppna Sverige och världen! <3

Hälsningar,

Martin Björgell, ordförande Scouterna

PS. En fördom andra har haft om mig är att det inte går att vara bög och chef/ledare. Idag är jag chef i Handelsbanken, ordförande i Scouterna och har en underbar pojkvän. Det går hur bra som helst! #värstafördomen

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , , , , , , , , av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna