Styrelsemöte 8: 12-13 april

I helgen har Scouternas styrelse haft möte. Denna gång var det dags att besöka kansliet i Örnsberg, Stockholm efter att vi var i på kansliet i Västerås i mars och beger oss mot Malmö i juni.

Innan protokollet är justerat och publiceras på webben kommer det här en kort sammanfattning av vad vi tror är de mest intressanta punkterna att få ta del av direkt!

Scouternas strategi 2015-2025

Tillsammans med styrelsen för Scouternas folkhögskola, tre personer ur Scouternas valberedning, referensgruppen för strategin samt projektledarna från Rewir arbetade styrelsen vidare mot nästa fas i strategiarbetet. En rad insikter presenterades av Anna och David som hjälper oss med arbetet, från det underlag som kommit från djupintervjuer med scouter, enkäter och input från över 5000 medlemmar och en lång rad med workshops som genomförts över hela landet.

Styrelserna fick därefter göra en första prioriteringsövning – vilka områden tror vi är viktigast och mest prioriterade för Scouterna och för scouting de kommande tio åren?

Många kloka personer betonade att det är viktigt att strategin får ett tydligt kårfokus, att det ska bli enklare, att vi vill se en ännu starkare vi-känsla för alla scouter och att vi behöver fundera ytterligare ett varv kring vår huvudsakliga målgrupp. Vem är Scouterna till för? Klarar vi av att vara allt för alla – samtidigt?

Fortsätt bidra i och följa arbetet via www.scoutservice.se/strategi

Och bjud in oss om ni vill hålla ett möte lokalt genom att skicka ett mejl till strategi@scouterna.se

Inriktningar för Scouternas verksamhetsplan 2015-2016

Nu påbörjas snart också arbetet på allvar med vår verksamhetsplan för 2015-2016, som senare i år kommer till Scouternas stämma i Kristianstad för beslut. För att alla som ska bidra i arbetet ska veta vilken riktning vi tänker oss ger styrelsen några första inriktningar. Tanken är också att det ska bli tydligare framöver att kunna följa och mäta måluppfyllnad i Scouternas verksamhetsplan. Mer om det vid ett senare tillfälle!

Styrelsen ger två övergripande tankespår som är tänkta att genomsyra kommande års verksamhetsplanering för de nationella arbetsgrupperna och arbetsområdena. Det första handlar om att den ska ha ett kårperspektiv, för att det ska bli enklare att relatera till och att fler scoutkårer ska förstå hur även de kan bidra till att uppfylla våra gemensamma mål. Det andra perspektivet handlar om att intentionen bör vara att inte förändra allt, utan snarare att fortsätta och nå ut med allt det bra som redan görs.

För att göra det något mer konkret vilka riktningar styrelsen tror är viktiga för de kommande två åren pekar vi ut fyra inriktningar i detta skede:

1. Fler ska få uppleva scouting: Vi ska fortsätta växa, attrahera fler och få fler att stanna i vår attraktiva verksamhet

2. Scouterna ska ge scoutkårerna de bästa förutsättningarna för en bra verksamhet för barn och unga: Fokus på stöd till lokal verksamhet, implementera det vi har (för det är bra!) och förenkla administrationen

3. Scouterna är en stark gemenskap och det finns en stolthet i att vara scout: Vi-känsla, intern stolthet och tydlig identitet

4. Scouterna är en synlig och stark kraft i det lokala och globala samhället: Mer samhällsengagemang

Vad tror du som läser – har vi lyckats fånga det som kan vara viktigt för oss att göra tillsammans de kommande två åren? Berätta gärna vad du drömmer om och vad din scoutkår hoppas kunna göra mer av!

Utöver dessa punkter ovan gick styrelsen igenom årets första större verksamhetsrapport, prognos 1 för 2014 avseende vår ekonomi, rapporter från distrikt och ansvarsområden, årets medarbetarundersökning för anställda och ideella, genomgång av våra anläggningar, FRIIs kodrapport och effektrapportering samt ytterligare ett antal punkter. Hela protokollet kommer som vanligt inom några veckor här på webben för den som är nyfiken och vill läsa mer.

Som alltid – vänner, nu kör vi!

//Martin, ordförande

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna