Om lyssnande ledarskap

Vissa saker blir inte som man har tänkt sig. Det kan ibland vara svårt eller jobbigt att erkänna, men det måste också få vara så. Scouterna är en organisation där det alltid måste vara tillåtet att testa nya vägar. Det är genom våra misstag och reflektioner vi ibland kan lära oss nya saker. Måhända en klyscha, men bortom orden finns alltid något mer.

Efter ganska många år i styrelsen för först Svenska Scoutrådet och nu Scouterna har det blivit många beslut. Ibland formulerade så att alltför få förstått bakgrunden om någon läst ett protokoll, och ibland utan att det framgått hur det bidrar till den viktiga lokala verksamheten och mötet med scouterna.

Det är sådant som skapar klyftor och irritation. Det är då vår rörelse inte upplevs som en, utan som olika läger. Och inte de där härliga underbara lägren om sommaren, utan läger som tycker olika. Eller i alla fall som pratar olika med varandra.

Lyssnande och stödjande ledarskap

Som tur är har vi scoutmetoden. Och för alla ledare gäller ett lyssnande och stödjande ledarskap. Om ett beslut inte blir bra måste en styrelse lyssna, och det har vi gjort. Under det senaste året har styrelsen diskuterat och lyssnat vad gäller vår interna kommunikation. Hur kan vi nå ut med viktig information till fler scouter, och hur kan vi göra det enklare att förstå vad exempelvis styrelsen gör för att både lyssna och stödja?

Ett exempel på det är från årets andra styrelsemöte, då vi konstaterade att nedläggningen av Scoutmagasinet till förmån för det digitala Scoutnytt inte till fullo uppfyllt alla förväntningar. På årets sjätte styrelsemöte den 2 mars (protokollet kommer snart) fattades därför ett nytt beslut – nämligen att införa en ny medlemstidning – denna gång till samtliga scouter i Sverige! (håll utkik i brevlådan i sommar!)

Tydligare och enklare = roligare

Framöver ska vi försöka bli tydligare med våra beslut, och göra det enklare att veta vad vi gör – exempelvis här på Styrelsebloggen. För frågan om en medlemstidning tror vi det kommer bidra till bättre kommunikation, att fler kan bli stolta som scouter, och att vi kan sprida mer av alla goda framgångshistorier till varandra. I slutändan kan vi då alla fokusera mer på världens bästa ungdomsverksamhet, och lite mindre på att leda efter information. Roligare att vara scout – enklare att vara scoutledare!

Fortsätt ge oss feedback. Vi har alla lovat att efter bästa förmåga följa scoutlagen – och det innebär också att vi utlovat ett lyssnande och stödjande ledarskap. Så blir vi alltid bättre tillsammans – även om det ibland inte blir som vi först tänkt oss.

Med örat som ett segel i vinden,

Martin, ordförande

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna