Distriktsordförandeträff i Alvesta

Våren är här, och det innebär traditionellt att det blev dags för landets distrikt att samlas för att tillsammans dela med sig av sina erfarenheter, berätta om goda exempel och fortsätta utveckla vår rörelse ihop.

När det nu åter bär hemåt lämnar jag helgen med en känsla av gemenskap. Vi gör detta ihop, tillsammans. Flera frågetecken blev i helgen utropstecken, som en av våra distriktsordföranden uttryckte det i vår avslutningsceremoni. Energi, glädje, ny inspiration var andra vanliga reflektioner och summeringar av helgen.

Jag blir alltid lika glad över när vi kan träffas och rikta fokus framåt. Framåt i vår organisation för att vi som ska stödja ska hjälpa alla föreningar och scouter växa och bli bättre. Framåt mot framtiden. Framåt mot allt det som vi kan bli.

Scouternas strategi

Under helgen pratade vi om Scouternas strategi 2015-2025. Vi har kommit ett år på resan som ny organisation för alla Sveriges scouter, och nu gör vi vår första plan för framtiden tillsammans. Målsättningen är att så många som möjligt ska kunna bidra i arbetet, och redan idag har drygt 5000 medlemmar svarat på frågor via vår nya medlemspanel, varav 800 är under 12 år. Drygt 500 kårordföranden har fått, eller kommer få, ett samtal om strategin och sina utmaningar i den lokala föreningen, och flera hundra av de som arbetar i våra nationella ideella arbetsgrupper är på olika sätt involverade.

Följ hela arbetet på www.scoutservice.se/strategi och läs om kommande träffar, möten, workshops. Skicka input till projektgruppen och engagera dig i vår framtid!

Vi är alltid i rörelse

Under inledningen på lördagen gjorde jag en reflektion kring vår historia. Det sägs att vi måste veta vart vi kommer från för att veta vart vi ska. Men ibland hamnar vårt fokus kanske på fel saker från vårt förflutna? Hur tolkar vi de svart-vita bilderna, aktiviteterna och traditionerna?

Redan 1908 startade debatten om scouting i Sverige. Och redan 1907 flyttade scouting gränserna för samhället. Då på det första scoutlägret där 20 unga pojkar från olika delar av London fick mötas och växa tillsammans, över samhällsklasser och andra gränser. Kanske var det världens tidigaste integrationsprojekt, långt innan det ordet hamnade på alla politikers läppar?

Som introduktion till dagens möte lästes en insändare från Dagens Nyheter den 20 april 1910 upp. Skribenten var Ellen Key, förkämpe för kvinnors rättigheter och banbrytande folkbildare. Anledningen var att utkastet till den första scoutlagen inte dög. Resultatet: Ellen Key lade grunden till en tidig utveckling av vår rörelse. Och sedan dess har vi alltid varit i rörelse.

Mer om helgen på #DOkonf

Under helgen har vi också diskuterat vad som är på gång i Scouterna. Och det händer mycket!

Bland annat presenterades delar av den utveckling av våra utbildningar som också diskuterades under Scouternas folkhögskolas utbildardagar för två helger sedan. Vi pratade programutveckling, ideella arbetsgrupper, ekonomi och bokslut för 2013, administration, stadgar, och distriktsindelning.

Tillsammans kunde vi lösa knutar och bli starkare. ”Det känns som att vi äntligen är en rörelse. Nu märker vi effekten av allt det arbete vi lagt på strukturprocessen”, hördes vid avslutningen. Det är glädjande att responsen är så positiv.

Vi diskuterade vår strategi och internkommunikation. Verksamhetsplan 2015-2016, startande av ny verksamhet och nya scoutkårer, lokal samverkan med kommuner och landsting/regioner, och mycket mer. Många gladdes över informationen att det i sommar åter kommer en ny medlemstidning till samtliga scouter i Sverige. Mer information om detta kommer inom kort!

Som avslutning lanserades de nya program- och ledarstödet för scoutprogrammet. Åldersgruppsanpassad information och stöd om programmet för att förenkla och göra det enklare att vara scoutledare. Dessutom det första temamaterialet; Friluftsliv. Kolla in detta på www.scouterna.se/ledascouting

Framåt tillsammans!

Vi gör det ihop, tillsammans.

Logga in på http://www.scoutservice.se/paverka-scouterna/scouternas-nya-strategi/ och hjälp till i arbetet!

Logga in på www.scouterna.se/ledascouting och läs om hur du kan arbeta med scoutprogrammet, eller hjälpa dina ledarkollegor att göra ännu bättre program!

Vänner. Nu kör vi! :-)

//Martin

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , , , av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna