Hylla och fortsätt förändra

Idag är det, som de flesta säkert vet, internationella kvinnodagen. Det är en dag att uppmärksamma de orättvisor kopplade till kön som fortfarande finns runt omkring oss. I Sverige, precis som utomlands.

Det är en dag att hylla kvinnor, både stora förebilder och de runt omkring dig. Det är en dag att visa dem extra respekt och erkänna att de behöver kämpa hårdare än män för att få samma rättigheter. Och att detta ofta ändå inte räcker.

I Värsta rapporten, som Scouterna presenterade i veckan, står det svart på vitt att vi inte är en varken jämlik eller jämställd rörelse. (Ladda ner den här) Det är vita medelålders fullt funktionella män som får den mesta makten i vår rörelse idag, om man tittar på vilka som är kår- och distriktsordföranden. Och det kanske är en hård insikt att ta till sig, men med den kunskapen kan vi gå vidare. För visst är vi inte en barn- och ungdomsorganisation som nöjer oss med det? Visst vill vi föryngra, öka jämställdheten och visa att vår verksamhet kan representeras av en större bredd än så?

Och ett avslutande tips: läs på om WAGGGS. De gör ett fantastiskt arbete med att stärka rättigheterna för de tio miljoner flickor och kvinnor som är medlemmar, och andra i deras närhet. Något vi ofta glömmer bort i förhållande till vad vi vet om WOSM och deras arrangemang.

Glad kvinnodag, nu kämpar vi vidare för förändring!

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar av Josefine Larsson. Bokmärk permalänken.