Scouternas utbildningar

I Scouterna är det äventyren som lär oss livet. Därför är också våra utbildningar både utmaningar och så klart äventyr. Dessa utbildningar håller just nu på att utvecklas. Detta väcker givetvis tankar, diskussion, frågor och funderingar. Därför tänkte jag och styrelsen dela med oss av våra och Scouternas folkhögskolas tankar kring utbildningarna just nu.

Innan jul skickades ett dokument ut till distrikt, utbildningsansvariga och samverkansorganisationernas ledning för att ge en mer ingående bild av både mål och metoder för hur vi utvecklar våra gemensamma utbildningar. Detta skickades från Scouternas och folkhögskolans ledning för att vi ville ge information till en del av dem som sitter på mycket kunskap och även har många frågor. Är även du intresserad av att ta del av det dokumentet – det är rätt långt! – så finns det längst ner i det här inlägget under namnet ”Ledarutbildning i Scouterna genom Scouternas folkhögskola”.

Dokumentet beskriver dels organisationen för utbildningarna och vissa förändringar men även varför dessa förändringar är viktiga. Genom att skapa en gemensam grund, men ha kvar möjligheten att göra kurserna till ens egna, blir det både enklare och roligare att vara ledare. Här är Scouternas folkhögskola vår samlande kraft. Vi vill alla ha utbildningar med så hög kvalitet och så relevant innehåll som det bara går. Hur vi kommer dit och vilket stöd som finnas att få från folkhögskolan finns närmare beskrivet i dokumentet, men kärnan är att vi ska bygga vidare på det som är bra och skapa de bästa förutsättningarna för nya spännande möjligheter – över hela landet.

Vi scouter står gemensamt för både genomförande och utveckling av våra utbildningar. Detta sker genom nationella eller regionala arbetsgrupper, genom att anordna en utbildning, eller genom att gå en! Allt detta behöver en tydlig och ömsesidig kommunikation mellan alla inblandade. Exempelvis kring hur de som genomför utbildningar idag, som distrikt eller samverkansorganisationer, får bästa möjliga förutsättningar att delta i utvecklingsarbetet. Här har vi en liten bit kvar att gå. Men framtida utbildningar måste byggas på den grund av engagemang och kunskap som finns idag och inte minst därför är det så viktigt att vår kommunikation fungerar så bra den bara kan.

Något som efterfrågats är tydlighet när det gäller ekonomi, bidrag och subventioner. Allra bäst på att svara på dessa frågor är Gustav Öhrn, rektor för Scouternas folkhögskola. Jag ska dock försöka förtydliga en sak. Folkhögskolans roll i utbildningarna är att stötta och bidra. Folkhögskolan kan exempelvis hjälpa till med rutiner för att söka landstingsbidrag för distrikt. Tack vare folkhögskolan kommer också såväl bidrag som subventioner att totalt sett kunna öka.

Även utvecklingen av innehållet i framtida utbildningar är viktigt. Du kan ta del av detta arbete genom ett referensforum som finns för utbildningsutvecklingen. Är du intresserad av att vara med och bidra kan du kontakta Sandra Hammarstrand på Scouternas kansli.

Vi i Scouternas styrelse tror att detta kommer att ge fler utbildare möjligheten att genomföra fler och ännu bättre utbildningar, men arbetet kommer att ta tid. Förändringar måste få ta tid. Det ger fler scouter möjlighet att delta och påverka i processen. Därför vill vi gärna att ni som läser detta kommer in med så mycket konstruktiva åsikter som möjligt, för att vi ska kunna ställa in kompassen ytterligare i rätt riktning.

Här kommer kontaktuppgifter till personer som kan svara mer ingående på frågor ni kan ha, eller ta emot era tankar:

Gustav Öhrn, rektor Scouternas Folkhögskola
Yvonne Tenninge, generalsekreterare för Scouterna
Josefine Larsson, ordförande för Scouterna
Martin Björgell, ordförande för Scouterna
Och mig, Daniel Kåreda, som har speciellt fokus på utbildning i styrelsen

Alla nås på fornamn.efternamn@scouterna.se

Tack för allt ert engagemang!
Daniel Kåreda

Ledarutbildning i Scouterna genom Scouternas folkhögskola

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , av Daniel Kåreda. Bokmärk permalänken.