Mer försvar än folk

Hemkommen sen några dagar och med möjlighet att reflektera över Folk & Försvar-konferensen. Det var ett väldigt intressant forum, med många insatta och kunniga personer på försvarsområdet. Men det var (tyvärr) mest de militära utmaningarna och det militära försvaret som diskuterades i de formella programpunkterna. Nato, hotet från Ryssland, om Stockholm eller Gotland är det viktigaste att säkra mot anfall och så vidare. Inte miljö- eller klimathot, inte cyberhot eller avlyssningar, ungas roll i samhället eller hur vi bygger broar mellan människor. De flesta partiledarna fanns på plats och berättade om hur just deras parti vill styra upp försvaret efter valet. Kanske var det för att det var valår, så sa en del av dem som varit med förr, men de frågor där Scouterna gör störst skillnad var ganska frånvarande i programmet.

Men så klart fanns det ljusglimtar. På civilsamhällesfronten toppades tillställningen av Yves Daccord, ordföranden i internationella Röda Korset. Han pratade om hur befolkningen i Syrien drabbas av krigets fasor och hur svårt det är att hjälpa till. Syrienkriget är, berättade Daccord, det första tillfälle då man aktivt sett sjukvårdspersonal som mål att angripa. De är inte längre fredade och kan därför heller inte hjälpa till i så stor utsträckning som behövs. Situationen är så allvarlig att det är svårt att ta till sig.

Utöver dessa lärorika pass var alla informella samtal väldigt givande. Här fanns verkligen möjligheten att lyfta Scouternas perspektiv. Berätta vilken insats vi gör både lokalt och globalt och vilka värderingar vi står för. Att många av våra medlemmar aldrig upplevt kalla kriget och dess kapprustning, men brinner för mänskliga rättigheter och ungas framtid världen över. Då är det värdefullt att sitta vid samma bord som bland annat en kärnfysiker, Ung Vänster och Svenskt Näringsliv vid middagen för att förklara hur Scouterna tänker och agerar.

Nu ska jag fylla i utvärderingen och berätta om de tankar jag även skrivit här. Så får vi se hur det ger avtryck på nästa års program. Det gäller att försöka påverka i alla olika sammanhang!

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , av Josefine Larsson. Bokmärk permalänken.