Sälen, here we come

På söndag kommer jag, tillsammans med Scouternas Folkhögskolas rektor Gustav Öhrn att åka till Folk och försvars rikskonferens. Här kommer politiker, ideella, företagsledare, experter, journalister och en del annat folk att samlas för att diskutera säkerhetspolitik, försvarspolitik samhällets säkerhet i allmänhet.

Folk och försvars vision är ”att skapa insikt i vad som påverkar fred och frihet för oss alla i vår omvärld. Vi ska vara en öppen arena där säkerhets- och försvarspolitik utvecklas och berör, och nya idéer prövas. Hos oss möts olika människor och olika åsikter.

Så, vilken roll har då Scouterna på den här arenan? Dels är vi medlemmar i Folk och försvar, tillsammans med ett 70-tal andra organisationer som verkar för säkerhet, fred, frihet och demokrati. Vår biträdande generalsekreterare Karin Nolke sitter i styrelsen. Och om man tittar på vad organisationens vision är kan man se att det knyter an till scoutmetoden, kanske främst genom delen lokal och globalt samhällsengagemang. Att diskutera vad unga har för roll och plats i arbetet för fred och frihet är ett perspektiv jag kommer föra fram i diskussionerna, till exempel.

Källa: Folk och försvar (Foto: Ulf Palm)

Jag tror också att vi i Scouterna är ett föredöme för att vi arbetar så gränsöverskridande i alla våra internationella sammanhang. Där många andra ser fysiska nationsgränser ser scouter möjligheten att träffa nya vänner och utbyta intressanta erfarenheter. Vi lyckas på många sätt samsas med människor från hela världen, även om scoutrörelsen så klart också tycker olika i olika frågor världen över. Men vi försöker alla göra en insats för att göra unga redo för livet, och att därigenom skapa en bättre värld. Både för oss som redan är scouter och de som (ännu) inte är det.

Just nu funderar jag också över en rent personlig sak, och det är vad jag ska ha för kläder med mig… En del av ordförandelivet går tydligen ut på att få inbjudningar till mer formella evenemang med klädkod. Där man som kvinna förväntas ha knälång klänning eller byxdress, till exempel. Det var det ingen som sa innan jag blev vald.

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , av Josefine Larsson. Bokmärk permalänken.