Vi är mer än du tror!

Det återstår fortfarande tillräckligt många dagar på 2013 – Scouternas första år som ny riksorganisation för alla scouter i Sverige – för att det riktigt ska vara dags att börja summera året. Än hinner vi med några möten till, att bocka av punkter i våra långa att-göra-listor, och än hinner vi ge fler barn och unga äventyr, glädje och lärande för livet!

Tack för att du också är med och gör det möjligt!

En av de mest återkommande frågorna jag får som ordförande för Scouterna är vad vi i styrelsen gör och arbetar med. Vi hoppas att denna kanal blir ytterligare ett sätt för oss att berätta vad vi gör för att det ska bli roligare att vara scout och enklare att vara scoutledare. Hela anledningen att vi finns till är för att ge så bra stöd som möjligt till alla er som möter unga scouter varje dag runt om i landet. Ett tidigt nyårslöfte från mig är att vi ska bli bättre på att förklara och motivera hur varje beslut vi fattar och varje diskussion vi har kan göra scouting roligare, bättre och mer tillgängligt lokalt för alla er tusentals scouter, scoutledare, föräldrar och aktiva i distrikt och i arbetsgrupper.

Scouterna är mångfald och gemenskap! Vi består av styrelser, kanslier, distrikt, föreningar, församlingar, patruller och enskilda medlemmar. Allt detta hänger samman och bidrar, ibland var för sig men oftast genom samarbete, till vår gemensamma framgång.

Vi är mer än många tror!

Jag var själv på väg mot Filippinerna för några veckor sedan när en av historiens värsta stormar gjorde tusentals människor hemlösa. Redan i arbetet med att evakuera människor var de lokala scouterna (scouter och guides) med och hjälpte till. Innan de stora biståndsorganisationerna var på plats bemannade scouter räddningscenter, hjälpte till i sökandet efter skadade och försvunna, delade ut mat till behövande och spred hopp till de som hade förlorat sitt. Det är styrkan i scoutrörelsen. Vi finns i hela världen, i nästan varje stad och by du kan tänka dig. När något händer ställer scouter upp, och vi finns kvar i det lokala samhället långt efter att mediernas fokus åkt vidare och de andra biståndsorganisationerna har åkt hem. På Filippinerna finns över 2 miljoner scouter, som kommer fortsätta arbeta för att göra unga redo för livet, och göra vad just de kan efter sin egen förmåga för att hjälpa de i sin omgivning.

Styrelser, kanslier, distrikt, föreningar, församlingar, patruller och enskilda medlemmar. Precis som här hemma bidrar alla dessa delar på olika sätt nu för att stödja och hjälpa exempelvis våra scoutvänner på Filippinerna. Ibland var för sig, men oftast genom samarbete.

Det är så vi ska fortsätta bygga en modern ungdomsrörelse, som flyttar gränserna för vad vi och andra tror är möjligt. Vi tror på kraften i unga människor, på att låta människor av olika ålder, etnicitet och bakgrunder mötas. Vi tror på att såga sönder varje avbytarbänk som finns. I Scouterna ska alla som vill få vara med, och det kommer vi fortsätta arbeta med och fokusera på framöver!

Vi är mer än du tror!

När vi går in i ett nytt år önskar jag att vi gör det med stolthet och dessutom en hel del värme, vilja och virvel! De tre sista är ledorden för våra stora läger nästa sommar – Vilda 2014. På hundratals platser i hela Sverige samlas scouter för att delta i ett gemensamt lägerkoncept, men på olika platser. Ta chansen att låta just ert Vilda-läger vara en öppen plats där många ungdomar och föräldrar för första gången får testa scouting på riktigt!

Stolthet är ett annat område som jag vill att du tänker på under nästa år. Var stolt som scout! Vi har ett av Sveriges starkaste varumärken, där 99,5% av Sveriges befolkning känner till oss, och där 9 av 10 föräldrar skulle rekommendera oss till någon annan – att man borde börja i Scouterna!

I samma undersökning är det dock ganska få som tycker att vi förknippas med ”innovation” eller att vara ”moderna”. Tänk så fel man kan ha – och vilka möjligheter det ger oss att överträffa alla förväntningar!

Idag presenterade Internetworld årets nominerade sajter till Topp100 i kategorin organisationer. Scouterna är en av 5 nominerade, vilket är fantastiskt kul! Vår nya webb andas det vi står för och är – världens största ungdomsrörelse, en modern sådan, som gör unga redo för livet! Gå gärna in och rösta på Scouterna om du tycker att vi ska vinna!

Känn efter själv, och lita på din egen magkänsla. Du är del av något otroligt häftigt – att vara scout!

Och som sagt – vi består av styrelser, kanslier, distrikt, föreningar, församlingar, patruller och enskilda medlemmar. Allt detta hänger samman och bidrar, ibland var för sig men oftast genom samarbete, till vår gemensamma framgång. Återigen tack för att just du är med på vårt gemensamma äventyr och delar den framgången!

Tre fingrar i pannan!

/Martin

Det här inlägget postades i Scouternas styrelse bloggar och märktes , , , , av Martin Björgell. Bokmärk permalänken.

Om Martin Björgell

Ordförande, Scouterna